Танцьори и балерини в пенсия на 53 г., военните още без възраст

Парите

10-04-2015, 08:46

Снимка:

Varnautre/архив

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

За първи път в Кодекса се разписват и текстове за нарастване на възрастта на категорийните работници - миньори, летци, работници в опасни производства.

Пенсионна възраст от 53 г. за балерини, балетисти и танцьори предвиждат предложени от вицепремиера Ивайло Калфин промени в Кодекса за социално осигуряване. Вчера текстовете, разписани по 30-те предложения на вицепремиера за пенсионна реформа, бяха публикувани за обществено обсъждане.

Досега балерините имаха право да излязат в пенсия след 25 г. стаж на сцената. Това изискване се запазва заедно с новото за навършена възраст.

Промените в Кодекса за социално осигуряване обаче не включват пенсионна възраст за военни, полицаи, пожарникари, служители на ДАНС и пр. силови структури. Причината е, че все още продължават преговорите на Калфин с министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова и на отбраната Николай Ненчев.

На среща вчера Калфин е предложил и за униформените да се въведе пенсионна възраст от 53 г.,научи в. "24 часа". Ако бъде приета, поправката ще бъде дописана, докато тече общественото обсъждане. В момента униформените имат право да се пенсионират при 27 г. осигурителен стаж, от които само 18 г. трябва да са в силовите ведомства.

Пенсиите на военни и полицаи обаче вече ще се изплащат от специален фонд в НОИ, а не от общия фонд "Пенсии", както досега. Новият фонд ще се пълни изцяло от бюджета. В него ще постъпват осигурителните вноски на военни и полицаи, които се плащат от бюджета, допълнителното осигуряване от 12%, което държавата прави за всички работещи българи, и целеви субсидии от бюджета.

От 31 декември 2015 г. започва нарастването на пенсионната възраст за всички работещи българи, предвиждат промените в Кодекса за социално осигуряване.

За жените в масовата трета категория труд възрастта ще нараства с по 2 месеца на година до края на 2029 г. и с по 3 месеца от 2030 г., докато стигне 65 г. За мъжете нарастването ще е с по 2 месеца през 2016 и 2017 г. и с по 1 месец, докато стигне 65 г.

При наличие на достатъчно осигурителен стаж (37 г. за жените и 40 г. за мъжете) е предвидена възможност за ранно пенсиониране до 1 г. преди навършване на 65 г. За всеки месец по-ранно пенсиониране пенсията ще се намалява с 0,4%.

Тази намалена пенсия не може да достигне реалния размер за редовно пенсиониране, дори хората да продължат да работят и да искат преизчисление, става ясно още от законопроекта на Калфин.
За хората, които пък нямат достатъчно осигурителен стаж, е предвидено нарастване на възрастта от сегашните 65 г. и 8 месеца до 67 г.

За първи път в Кодекса се разписват и текстове за нарастване на възрастта на категорийните работници - миньори, летци, работници в опасни производства.

До 31 декември 2015 г. ще важат сегашните условия - 52 г. и 8 месеца възраст за мъжете и 47 г. и 8 месеца за жените от първа категория, ако имат 10 г. стаж. От следващата година възрастта започва да нараства, докато стигне 57 г. и за двата пола.

За работещите във втора категория изискваната възраст за придобиване право на пенсия ще расте, докато стигне 62 г.

В предложените от Ивайло Калфин промени липсват и текстове за ограничаване на инвалидните пенсии. Причината е, че все още работна група към здравния министър Петър Москов не е измислила как да се промени работата на телковете, които издават удостоверенията за инвалидност.

От 2017 г. пенсиите няма да се осъвременяват по швейцарското правило, предвиждат текстовете за промени в кодекса. То ще бъде заменено от преизчисляване на пенсиите с по-голям коефициент за тежест на годините стаж.

От 1,1 този коефициент трябва да стане 1,5. Според предложението този показател ще се увеличава с процент, равен или по-голям от увеличението, което би се получило по швейцарското правило. И това презичисление ще става от 1 юли.

От началото на 2019 г. отпада и възможността кандидат-пенсионерът да посочи 3 г. с добро заплащане преди 1997 г., които да влязат в изчислението на пенсията му. Изчисленията вече ще се правят на база осигурителния стаж от 1996 г. до момента на пенсиониране.

Предвидено е и от 1 юли таванът на пенсиите да се вдигне до 40% от максималния осигурителен доход вместо сегашните 35%.

С година се отлага нарастването на осигуровките, което иска вицепремиерът Ивайло Калфин. Вместо от 1 януари 2016 г. то ще започне от 1 януари 2017 г. Тогава ще се увеличи вноската за фонд "Пенсии" с 0,5%. Тя ще се вдига с толкова на всяка нечетна година до 2027 г. и още веднъж през 2028 г.

На четни години от 2018-а до 2026 г. пък с по 0,2 на сто ще се увеличава вноската за фонд "Безработица". Крайното увеличение на осигурителната тежест ще е с 4,5%, като 1 на сто ще е вдигането на вноската за безработица, а с 3,5% на тази за пенсиониране.

Калфин обаче предлага да бъде премахнато предвиденото в сегашния кодекс увеличение на вноската за универсалните фондове от 5 на 7% през 2017 г.

И категорийните работници, които се осигуряват в частни професионални пенсионни фондове за ранното си пенсиониране, ще имат право да прехвърлят осигуровките си в НОИ. Това предвиждат текстове от промените в КСО. За тях обаче това правило ще е еднократно.

Пенсии от частните професионални фондове ще се получават обаче само за стаж, натрупан от 2000 г. насам. За по-възрастните категорийни работници като миньори, летци и работещи в опасни заводи партидите им от частните фондове ще бъдат прехвърляни в НОИ при пенсионирането им и ранната пенсия ще се плаща от държавното осигуряване. Многократно ще е прехвърлянето на партидите пък за хората, родени след 1960 г., които се осигуряват в универсални пенсионни фондове.

Единственото ограничение е 5 години преди пенсионирането човек да е избрал окончателно дали ще взема пенсия само от НОИ, или от института и от частния фонд. Тези текстове са пренесени от направеното още през януари предложение на финансовия министър Владислав Горанов.

Прехвърлянето на партидите от универсалните пенсионни фондове ще е към Сребърния фонд, а не към НОИ, предвиждат още предложените текстове. Едва при пенсиониране, парите ще се прехвърлят към осигурителния институт. Ако човекът пък реши да се върне към частното осигуряване, Сребърният фонд ще връща парите в посочен от него универсален фонд.

При избор човек да се осигурява в частен фонд пенсията му от НОИ ще бъде в намален размер. Той ще се изчислява, като размерът на внесените в универсалния фонд осигуровки се извади от общата осигурителна тежест, която е плащана през кариерата на всеки конкретен човек.