Признание след 60 години! Първият жребий за КЕШ бил нагласен, Реал се ползвал с привилегии

Интересни разкрития направи един от основателите на турнира

Интересни разкрития направи един от създателите на турнира за Купата на европейските шампиони, който по-късно прераства в настоящата Шампионска лига. Журналистът Жак Феран говори в интервю пред испанския вестник „Вангуардия”. Днес той е на 94 година, а през 1955 г. заедно с Жак де Рисвик и Габриел Ано инициират идеята за турнира, в който да участват шампионите на всички европейски страни. Тогава те работят в най-големия френски спортен вестник „Екип”, а година по-късно са и сред основателите на „Златната топка”.

Относно КЕШ Феран обаче призна, че са се случили някои манипулации, а със специални привилегии се е ползвал бъдещия еврошампион Реал (Мадрид).

Основателите на надпреварата явно са били в добри взаимоотношения с тогавашния президент на „Кралския клуб” Сантяго Бернабеу.

„Само ни помоли да играят в Швейцария, за да посети Дон Хуан”, обясни Феран.

Дон Хуан е бащата на бъдещия крал Хуан Карлос, като по това време кралското семейство е в изгнание по време на режима на Франко.

Французинът признава, че за първия кръг жребият на турнира е бил нагласен.

„Манипулирахме жребия за първия кръг, за да не отпадне някои от силните отбори още в началото”, обяснява бившият журналист.

И наистина всичко е така, както казва. Реал (Мадрид) излиза в първия кръг срещу швейцарския шампион Сервет, на четвъртфиналите играе срещу Партизан и чак на полуфиналите има сериозно препятствие в лицето на Милан.

Все пак „белите” се справят със съперниците, а на финала побеждават френския Реймс, за да триумфират с първата от петте си поредни купи в КЕШ.