Стефан Иванов е най-резултатният волейболист до 19 години в Европа

Българинът записа общо 110 точки в квалификациите и шампионата на Европа

Българският национален отбор за кадети завърши на 6-о място в крайното класиране на Евроволей 2015 за мъже до 19 години, в Коджаели и Сакария. Така нашите момчета си осигуриха участие на Младежкия олимпийски фестивал в Грузия и на Световното първенство в Аржентина, които ще се проведат това лято. По време на шампионата в Турция младите „лъвове“ записаха 4 победи и 3 загуби, а в основата на доброто представяне бе посрещачът Стефан Иванов, който игра във всички срещи и записа общо 110 точки (82 точки в груповата фаза и 28 точки в мачовете за местата от 5-о до 8-о).

С тези свои изяви 18 годишният състезател на Виктория Волей (Пловдив) оглави една от престижните класации на CEV (Европейската конфедерация по волейбол). Младият талант е на първо място при най-резултатните играчи по време на целия цикъл за Евроволей 2015, който освен мачовете в турнира включва и квалификациите за надпреварата, които се проведоха през януари.

Припомняме, че България се класира за шампионата на Стария континент след три победи срещу Дания (3:1), Словения (3:0) и Португалия (3:0) в столичната зала „Христо Ботев“, а в тези двубои  високият 198 сантиметра състезател заби 68 точки. Така с общ актив от 178 точки, реализирани в 10 мача и 38 гейма, Стефан Иванов заема първото място, като изпреварва дори обявения за най-добър нападател на Евроволей 2015 Максимилиан Аусте от Германия, който е на 3-та позиция със 165 точки в 10 мача и 34 гейма. На 2-ро място пък е Донован Дзаворонок от Чехия със 174 точки в 10 мача и 34 гейма.

В първите десет попада и капитанът на нашия отбор Радослав Парапунов, който е на 9-а позиция със 128 точки в 10 мача и 34 гейма. Младият талант на ЦСКА е част и от друга елитна класация – на състезателите с най-добър сервис, където е на 8-о място с 12 аса в 10 мача и 34 гейма. В подреждането за най-добър разпределител пък, титулярният състезател на този пост в селекцията на Драган Иванов Николай Манчев заема 4-а позиция. В топ 10 при най-добрите блокировачи пък попада Алекс Грозданов, който е на 7-о място с 25 успешни блокади в 10 мача и 35 гейма (ето и линк към всички класации на CEV).

Следващият голям форум пред нашите момчета е Младежкият олимпийски фестивал в Тбилиси, който ще се проведе от 26-и юли до 1-и август. На 14-и август пък в Аржентина ще започне Световното първенство за мъже до 19 години.