Само трима пациенти с активна туберкулоза след безплатния скрининг в УМБАЛ "Свети Георги"

Животът

14-04-2015, 15:12

Снимка:

PlovdivUtre

Автор:

PlovdivUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Правят безплатни изследвания за туберколоза

Кампанията се проведе в края на март, в нея се включиха 265 пловдивчани

Само трима пациенти с активна форма на туберкулоза откри безплатният скрининг на Отделението по фтизиатрия към Клиниката по пулмология на УМБАЛ "Свети Георги". Кампанията се проведе от 23 до 27 март включително като част от националната инициатива "Отворени врати" по случай Международния ден за борба с туберкулозата – 24 март.

В скрининга се включиха 265 пловдивчани, от тях с повишен риск от туберкулоза са били 63 души. След направените прегледи и кожен тест на Манту е установено, че само за 12 от участниците в кампания има съмнения за туберкулоза. При 9 от тях е налице латентна инфекция – т.е. те не са заразни за околните, затова им е назначено медикаментозно лечение в продължение на 6 месеца. В този период състоянието им ще бъде проследявано периодично.

Останалите трима пациенти са с активна туберкулоза и са настанени за лечение в Отделението по фтизиатрия към Клиниката по пулмология на УМБАЛ "Свети Георги".

Началникът на клиниката доц. д-р Владимир Ходжев припомни, че безплатният скрининг се организира в България през последните шест години под егидата на Министерството на здравеопазването. В акцията, която тази година е под надслов "Открий, лекувай, излекувай!", се включиха звената по фтизиатрия в цялата страна.

Във връзка с поети от страната ангажименти към Световната здравна организация и Европейския център за контрол на заболяванията в специализираните медицински звена за диагностика и лечение на туберкулоза, като Отделението по фтизиатрия на УМБАЛ "Свети Георги", е изградена и фунционира електронна информационна система за регистриране на случаите на туберкулоза.

Отделение по фтизиатрия към Клиниката по пулмология е най-модерно оборудваното в момента в областта звено по фтизиатрия и в него се извършва лечение на пациенти с туберкулоза. То започна прием на пациенти на 4 март 2015 г., назначеният екип включва 39 души, в т.ч. и работещите в микробиологичната лаборатория, оборудвана по Програма "Подобряване на контрола на туберкулозата в България" и по Програма "Укрепване" на Националната програма по туберкулоза в България, финансирани от Глобалния фонд.

Новата структура към Клиниката по фтизиатрия на УМБАЛ "Свети Георги" изцяло покрива всички изисквания за контрола и лечение на тази болест – вкл. профилактика, лабораторно изследване и диспансеризация на болните от туберкулоза. Също така се извършва проследяване и консултиране на контактните групи на всеки от пациентите.