Съдебната реформа няма как да се състои без промяна в Конституцията, смята Лозан Панов

По думите на председателя на ВКС е нормално ВСС да придобие едно ново лице и състав

Дълбока съдебна реформа няма как да се състои без промяна в Конституцията, но това трябва да стане много внимателно, без да засяга независимостта на съдебната бласт. Това коментира пред журналисти в Пловдив председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, съобщи Дарик. Според него е нормално Висшия съдебен съвет (ВСС) да придобие едно ново лице и състав. Той изрази надежда, че законодателният орган ще се консолидира върху идеята гласуването във ВСС да бъде явно, а не тайно.

По думите му качеството на правосъдието върви заедно с цялата реформа и трябва да се обърне внимание на юридическото образование. Като основни проблеми в тази насока Панов посочи различното ниво на образование във ВУЗ-овете и дистанцирането от практиката.

"По-бързото случване на съдебната реформа е в интерес на всички, то тя трябва да е качествена и дълбочинна. Не трябва да имаме мимикрия на реформа, а тя да се случва с услията на всички власти.", отбеляза председателят на ВКС. Панов днес присъства на представянето на годишния отчет за дейността на Апелативен съд – Пловдив.