В Медицински университет в Пловдив откриват модерен Технологичен център за спешна медицина

Животът

20-04-2015, 09:45

Снимка:

PlovdivUtre

Автор:

PlovdivUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

3-те предимства на народната медицина пред съвременната

Сред официалните гости са министър-председателят Бойко Борисов и зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева

С официална церемония утре от 11:00 ч. ще бъде открит модерният Технологичен център за спешна медицина – Пловдив, създаден след спечелен проект на ДЗЗД „Технологичен център за спешна медицина“, гражданско дружество между Медицински университет – Пловдив, „Аквахим“ АД – София и Националната асоциация на лицата и сдруженията, извършващи частна охранителна дейност (НАЛСИЧОД). Това обяви управителят на дружеството и ректор на МУ – Пловдив чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев, дмн.

Сред официалните гости ще бъдат министър –председателят на Р България Бойко Борисов, зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева, зам.- председателят на парламентарната Комисия по образование и наука доц. д-р Борислав Великов, кметът на Община Пловдив инж. Иван Тотев, зам.-областният управител д-р Христо Грудев, д-р Галина Павлова, член на УС на БЛС, зам.-председателят на Комисията по образование, наука и вероизповедание към Общинския съвет в Пловдив инж. Гиньо Матев, председателят на Пловдивската секция на Съюза на учените в България проф. дтн инж. Симеон Василев, изпълнителният директор на УМБАЛ „Свети Георги“ проф. д-р Карен Джамбазов, управителят на Комплексния онкологичен център д-р Калин Калинов, ректорът на АМТИИ проф. д-р Милчо Василев и др.

В програмата на откриването наред с прерязване на лентата е предвиден и водосвет, който ще бъде отслужен от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай и Ректора на Пловдивската духовна академия отец Добромир. Центърът е изграден на територията на Медицински университет – Пловдив по проект „Знание и иновации за развита икономика и здравеопазване”, договор BG161PO003-1.2.03-0003-C0001, и е на обща стойност 3 552 927.52 лв. Сумата е безвъзмездно финансиране по Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика” 2007 – 2013, съфинансирана от ЕС чрез Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България.

Технологичният център включва три тясно свързани направления (учебно, научно и бизнес), които ще осъществяват научно –развойна и иновативна дейност. Съгласно проекта са обособени три корпуса – първият е разположен на територията на Медицински колеж към МУ – Пловдив, на ул. „Братя Бъкстон“ №120, където ще се проведе официалното откриване на 21 април. Вторият и третият - са на територията на Медицински университет на бул. „Васил Априлов“ №15А.

Технологичният център за спешна помощ е първи по рода си в България и в него, на принципа на синергичния подход, усилията си обединяват представители на медицината, фармацията, индустрията и браншовите структури за създаване и обмен на знания, иновативни технологии продукти в сферата на здравеопазването. За работата на центъра са създадени високотехнологична тренировъчна база с необходимото оборудване за подготовка на екипи за спешни и извънредни ситуации.

На второ място е специализираната научно-изследователска лаборатория за многоаспектно проучване на посттравматичното стресово разстройство: оценка на психичното здраве, функционална, метаболитно-патобиохимична, имунологична и мoлекулно-биологична оценка на посттравматичния стрес, разработване и експериментиране на биопродукти за бързо действие при бедствия, както и за превенция и лечение на стреса.