Реформа в дълбочина няма как да стане без промяна в Конституцията, убеден е шефът на ВКС

Промените да се правят прецизно, за да не засягат независимостта на съдебната система, смята Лозан Панов

Ако искаме да се прави реформа, която е в дълбочина, това очевидно няма как да се случи без промяна на Конституцията в частта относно съдебната власт. Тези промени обаче трябва да бъдат направени достатъчно прецизно, така че да не засягат независимостта на съдебната система. Това каза председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов във връзка с предложенията за промени в Конституцията.

По-краткият мандат на ВСС например не засяга независимостта на съдебната система, добави Панов. Той обясни, че по-краткият мандат, от една страна, ще даде възможност да не се откъснат толкова дълго от своята работа, а от друга страна, не ги прави бюрократи и хора, които не мислят за общността, от която са произлезли.

На въпрос дали е съгласен с мнението на премиера, че този ВСС не работи добре, Панов отговори: „Една институция се формира от хората, които работят в нея. Мисля, че ВСС от последните заседания показа, че може да работи. Въпросът е какъв стил на поведение ще се даде на една институция. Тя може да работи, може и да не работи. Аз съм за това – тя да работи и такъв стил поне аз се опитвам да направя”, посочи Лозан Панов.

Той не смята, че с тази оценка, която дава премиерът, има намеса в работата на независимата съдебна власт.