Премиерът гостува в Пловдив за откриване на Технологичен център за спешна помощ

Центърът е изграден на територията на Медицински университет и е на обща стойност 3 552 927,52 лева

С официална церемония днес от 11:00 ч. ще бъде открит модерният Технологичен център за спешна медицина - Пловдив, създаден по европейски проект. Това обяви управителят на дружеството и ректор на МУ - Пловдив чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев, дмн.

Центърът е изграден на територията на Медицински университет - Пловдив и е на обща стойност 3 552 927,52 лв, включва три тясно свързани направления (учебно, научно и бизнес), които ще осъществяват научно -развойна и иновативна дейност. Съгласно проекта са обособени три корпуса - първият е разположен на територията на Медицински колеж към МУ - Пловдив (бивш “Мара Малеева“), където ще се проведе официалното откриване днес.

Сред официалните гости ще бъдат министър-председателят Бойко Борисов, зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева, зам.- председателят на парламентарната Комисия по образование и наука доц. д-р Борислав Великов, кметът на Пловдив Иван Тотев, зам.-областният управител д-р Христо Грудев, д-р Галина Павлова, член на УС на БЛС и други.

Вторият и третият са на територията на Медицинския университет на булевард "Васил Априлов" №15А (бившата Държавна болница ВМИ).

Технологичният център за спешна помощ е първи по рода си в България и в него, на принципа на синергичния подход, усилията си обединяват представители на медицината, фармацията, индустрията и браншовите структури за създаване и обмен на знания, иновативни технологии и продукти в сферата на здравеопазването.

За работата на центъра са създадени високотехнологична тренировъчна база с необходимото оборудване за подготовка на екипи за спешни и извънредни ситуации; Специализирана научно-изследователска лаборатория за многоаспектно проучване на посттравматичното стресово разстройство: оценка на психичното здраве, функционална, метаболитно-патобиохимична, имунологична и мoлекулно-биологична оценка на посттравматичния стрес, разработване и експериментиране на биопродукти за бързо действие при бедствия, както и за превенция и лечение на стреса.