Зам.-министър Пенков: Качеството на здравните услуги в УМБАЛ "Свети Георги" е високо (снимки)

Мисия Пловдив

21-04-2015, 18:08

Снимка:

УМБАЛ "Свети Георги"

Автор:

PlovdivUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

"Българската Коледа" помага на УМБАЛ Св. Георги

Той проследи работата на някои от най-модерно оборудваните отделения

Качеството на здравните услуги в УМБАЛ "Свети Георги" е високо, отчете при посещението си в най-голямата болница в страната зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков. Той проследи работата и устойчивото развитие на някои от най-модерно оборудваните по проекти с финансиране от ЕС и със собствени стредства звена в лечебното заведение. Запозна се и с финансовото състояние и плана за намаляване на задълженията, който пловдивската университетска болница успешно изпълнява през последните 5 години. Зам.-министърът бе придружен от началника на политическия кабинет в Министерството на здравеопазването г-жа Руслана Петрова.

По време на посещението си д-р Пенков и г-жа Петрова разгледаха последователно Отделението по спешна медицина, Гастроендоскопския сектор и Високотехнологичния център за трансфер на знания и здравни технологии, в който се намира уникалният за България Интегрален център за хирургично лечение на тумори и травми. Двамата посетиха и Хибридната операционна зала в Клиниката по съдова хирургия и ангиология, както и Отделението по образна диагностика, където е ситуиран изграденият по проект на Министерство на здравеопазването Високотехнологичен онкологичен център, оборудван с компютърен томограф, графично-скопичен апарат, мамограф и магнитно-резонансен томограф.

Проектът е част от Средносрочната рамкова инвестиционна програма на МЗ по схема за безвъзмездна финансова помощ "Подкрепа за реконструкция, обновяване и оборудване на държавни лечебни и здравни заведения в градските агломерации по Оперативна програма "Регионално развитие” 2007-2013 г., с общ бюджет 147 млн. лв. Основната цел на проекта е да се подобри и модернизира здравната инфраструктура на УМБАЛ "Свети Георги" чрез въвеждане в експлоатация на медицинско оборудване за прилагане на високотехнологични болнични дейности по отношение на диагностиката и лечението на злокачествени заболявания.

Проектът се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България, а общата му стойност възлиза на 9 701 887, 69 лв. От тази сума финансирането от ЕФРР е 8 115 200, 42 лв., а съфинансирането от държавния бюджет е в размер на 1 586 687, 27 лв. (в т.ч. 154 593,08 лв. на Министерството на здравеопазването).