Глобяват кметове с до 20 000 лв. за непочистени речни корита

Нарушения са открити в Николаево, Павел баня и Ямбол

Кметовете на общините Ямбол, Павел баня и Николаево могат да отнесат тлъста глоби за допуснато замърсяване на речни корита на тяхна територия. Срещу тях са образувани административно-наказателни преписки за неизпълнени в срок предписания за почистване на речните корита, съобщиха във вторник от регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите.

Глобата, която предвижда законът е от 2 до 20 хил. лв. По заповед на министъра на околната среда и водите старозагорската екоинспекция е извършила проверки за нерегламентирани замърсявания с отпадъци на речните легла и прилежащите им територии на всички 20 общини в Старозагорска, Сливенска и Ямболска област, и хасковската община Тополовград.

Експертите са установили нерегламентирани замърсявания на реки със смесени битови и строителни отпадъци в тези три общини. В Николаево е било затлачено коритото на река Сулджака, в регулацията на село Едрево.

В Ямбол са били констатирани замърсявания на Тунджа около мостовете на реката в областния град.

В община Павел баня пък отново е била затлачена река Турийска край село Турия, която миналата година причини опустошително наводнение в родното село на Чудомир. Според дадените предписания кметовете на тези общини е трябвало да организират почистването на затлачените речни корита до 24 март.

Повторната проверка на екоинспекцията обаче е показала, че те не са спазили срока и ще бъдат глобени, ако разбира се не обжалват санкциите и те издържат в съда. Освен това кметове трябва да почистят речните корита в най-кратки срокове, пред задаващите се пролетни дъждове.