Промените в конституцията написани, режат с 2 г. мандата на ВСС, няма право да гласува тайно

Политика

23-04-2015, 07:38

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Омбудсманът е готов за втори мандат

ГЕРБ и правосъдният министър написаха проекта, пише "24 часа". Инспекторатът ще проверява съдии, прокурори и следователи за конфликт на интереси и съмнително имущество. Цветанов почва консултации с всички

Най-голямото орязване на мандата на Висшия съдебен съвет - от 5 на 3 г., е записано в готовия проект за промени в конституцията, изготвен от парламентарната група на ГЕРБ и правосъдния министър Христо Иванов, с който “24 часа” разполага. Финалният вариант е пратен за одобрение в Реформаторския блок, където го харесали.

Разделянето на ВСС на съдийска и прокурорска колегия е разписано така, както го анонсираха премиерът Бойко Борисов и министър Иванов.

Като по-малко вероятен в курсив все пак фигурира и вариантът мандатът на съвета да стане 4-годишен.

Пленумът и двете камари на ВСС да вземат всички свои решения с явно гласуване, залагат управляващите. Така се отменя чл. 131, според който назначаването, повишаването и понижаването, преместването и освобождаването на съдии, прокурори и следователи става с таен вот. Конституционалисти вече оспориха отмяната на тайния вот за кадрови решения.

Съдийската колегия на ВСС ще е от 13 членове, сред които шефовете на ВКС и ВАС, шестима, избрани от общото събрание на съдиите, и петима, избрани от Народното събрание. Прокурорската ще е от 12 членове - главния прокурор, 4-ма, избрани от общото събрание на прокурорите, един, одобрен от общото събрание на следователите, и 6-има от парламентарната квота.

Освен че ще отговарят за назначенията, повишаването, преместването, освобождаването, дисциплинарните наказания на магистратите и ще назначават административните ръководители в съдебната власт, двете колегии ще дават становища по законопроекти. Пленумът на съвета, т.е. всички членове и на двете колегии, ще гласуват бюджета и годишните доклади, прекратяването на мандат на член на ВСС, квалификацията на кадрите и териториалното разпределение на органите на съдебната власт.

Министърът на правосъдието ще води заседанията без право на глас, както и досега. Ако той отсъства, пленумът и съдийската колегия ще се председателстват от шефа на ВКС, а  прокурорската - от главния прокурор.

Повишават се изискванията за главен инспектор - трябва да е с поне 15 г. юридически стаж, от които не по-малко 10 като съдия. Мандатът му е 5 г. Дават се ресори на останалите 10 членове на инспектората: 6-има ще контролират работата на съдилищата, 4-ма - на прокуратурата и следствието. Гарантира се пълна независимост на инспектората и му се дават още контролни функции - вече ще проверява съдии, прокурори и следователи за конфликт на интереси. Ще бди за пълнотата и достоверността на имуществените им декларации. Ще оценява и цялостно поведението на всеки, за да не се уронва престижът на съдебната система.

Освен съда и омбудсманът ще има право да спира производство и да препраща въпроса в Конституционния съд, когато се установи несъответствие на закони с разпоредби на международни договори, по които България е страна.

По същия начин ще се процедира и при колизия с общопризнати норми на международното право, с което се нарушават основни права и свободи на гражданите.

Шефът на депутатите от ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов ще направи консултации с всички парламентарни групи, като целта е максимално широко съгласие.

Парламентът ще избере временна комисия за промените в конституцията. Текстовете минават на 3 четения.

Реакции

Константин Пенчев: Работата на съда не е “божа”, трябва да е предвидима

Омбудсманът е готов на втори мандат

Омбудсманът Константин Пенчев подкрепя лансираната от управляващите съдебна реформа, която предвижда и промени в конституцията.

“Те може и трябва да бъдат направени от този парламент. Ако кажем, че поправките може да бъдат извършени от Велико народно събрание, просто казваме: “Забравете съдебната реформа”, коментира омбудсманът вчера по време на отчета на дейността на институцията за 10-те години от създаването ѝ.

Пенчев е доволен, че част от промените са изрично насочени към защита на човешките права. “Очевидно целта е съдебната система да стане справедлива, ефективна и най-вече предвидима. Не приемам твърденията, че “съдът е божа работа”, защото той работи по писани закони”, подчерта той.

Омбудсманът, чийто мандат изтича през октомври, е готов на втори, стига депутати да го номинират и след това да го изберат. “Не бих се съгласил само по две причини - че съм се провалил и че съм се уморил. Не смятам, че съм се провалил. Мисля, че има още доста неща да направя за хората. Мисля, че хората ми вярват”, каза Пенчев.

Само през м.г. 5010 граждани са се оплакали на омбудсмана. Както и през предишните години, най-често те се жалват от сметки за парно, ток, телефони, вода, такса смет.

Пенчев разказа за фрапиращ случай. Върху молбата на жена, свързана с нейни задължения, шефът на ВиК в Добрич написал: “Да се направи справка и да се подготви отговор. А ако може омбудсманът или ДКЕВР да платят задължението - още по-добре”. “Подобно отношение е недопустимо, защото по този начин доставчиците на услуги демонстрират надменността си не толкова към институцията на омбудсмана, а към гражданите, чиито права тя защитава”, подчерта Пенчев.

Той категорично подкрепя идеята принципът на мълчаливото съгласие при непроизнасяне в срок на администрацията да замени сегашния мълчалив отказ.

Шефът на ВКС Лозан Панов: С такива поправки ВСС става от филм на сериал

Магистратите ще са тотално зависими от властта

“Промените в състава на ВСС започват да приличат от филм на сериал”, заяви вчера председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Напомни, че досега много малко съвети са изкарвали 5-годишните си мандати докрай. Не е ясно дали за 3 г. един колективен орган ще изпълни ефективно работата си, коментира пък шефът на Върховния административен съд Георги Колев.

Съкращаването на мандата от 5 на 3 г. ще постави ВСС в “абсолютна зависимост от изпълнителната и законодателната власт, защото при парламент с пълен 4-годишен мандат съставът на съвета ще се промени два пъти”, каза членът му Ясен Тодоров. Проблемът на държавата не е дали настоящият съвет ще си тръгне тази година, или през 2017 г., добави той. По-добро и по-бързо правосъдие се постига не със смяна на личния състав на ВСС, а с промени в процедурните закони, които “да развържат ръцете” на съдиите, подчерта Тодоров.