Освобождаваме се от цялата руска техника на въоръжение

Политика

05-05-2015, 06:11

Снимка:

bnt.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Министър Ненчев амбициран да вървим към независимост по отношение на техниката

Освен руските изтребители МиГ-29 военният министър Николай Ненчев е амбициран да свали цялата военна техника на въоръжение - танкове Т-72, ракетни установки, бойните хеликоптери МИ-24, транспортните МИ-17 и самолетите СУ-25 и МиГ-21.
„България е единствената страна, зависима почти 100% от Русия. Ще вървим към независимост по отношение на техниката“, каза Ненчев.
Той даде заден ход за парите за модернизация, които поиска пред КСНС. Тогава Ненчев предложи 9 проекта на стойност около 5 млрд. лв. „Нямам идея колко ще са парите за модернизация по проектите, но те ще бъдат коригирани в МС“, допълни той.
Във връзка с бойната готовност на армията Ненчев каза няколко пъти, че „на този етап няма основания за безпокойство“. „Ще продължим да охраняваме въздушното си пространство. Имаме няколко МиГ-а, които изпълняват задълженията си. Темата като че ли се преекспонира“, каза министърът. И пак обясни, че съветските машини могат да се ремонтират в Полша, въпреки че оттам обявиха, че не са водили разговори с България.
„Около 80 и няколко милиона лева е цялата сума, ако искаме да ремонтираме няколко от МиГ-овете. Другият вариант е около 24 млн. лв. за два, които бихме могли да ремонтираме в рамките на годината, за да гарантираме, че до края на 2016 г. няма да има основание за безпокойство", каза министърът. Той не отговори получил ли е призовка от прокуратурата да даде обяснения по проверката дали му е предлаган подкуп.