Издигат зелени шумоизолиращи стени около Борисовата градина?

Подобно съоръжение може да бъде изградено и по участъка от "Орлов мост" до хотел "Плиска"

Да бъдат направени зелени шумоизолиращи стени край Борисовата градина и край блоковете в участъка от "Орлов мост" до хотел "Плиска" от лявата страна на булевард "Цариградско шосе" в посока летището. Това е една от идеите, върху които умуват от Столична община. Това заяви председателят на Управителния съвет на Съюза на ландшафтните архитекти проф. Йордан Кулелиев пред БТА, предаде БНР.

„Единствените възможности българите да се порадват на нови паркове след масираното застрояване на големите градове през последните 20 години са междублоковите пространства, градините на покривите и вертикалните паркове по стените на панелките. Възможност са и вертикалните озеленителни системи край натоварените булеварди“, поясни Кулелиев.

„Предизвикателство за ландшафтните архитекти са и парк-хотелите. Голяма част от местата за настаняване, които се титулуват като такива не отговарят на критериите за парк-хотели“, каза Кулелиев. „Това, че си сложил няколко кашпи със зеленина не прави хотела ти парк“, отбеляза специалистът. Според него обаче норматив колко да са зелените площи, за да може такива хотели да се нарекат парк-хотели, няма. „Типичен пример за парк-хотел с претенции е този в София - парк-хотел "Москва". Еталон за подобен парк-хотел е Международният дом на журналистите във Варна“, посочи той.