Добруджанци искат по-добра инфраструктура

Хората искат и откриване на нови работни места

Приключи и вторият етап от Националната кампания „Да създадем заедно България 2020“, по време на който ОИЦ-Добрич проведе общо осем тематични срещи във всяка община от областта.

Целта на събитията бе обобщаване на събраните общо 692 анкети за цялата област Добрич, предоставяне на конкретни данни за територията на всяка Община и обсъждане на варианти за кандидатстване с проектни предложения по оперативни програми от програмен период 2014-2020 г.

Оказа се, че сферата на инфраструктурата е най-желаната за промяна и подобряване с европейски средства сфера за територията на Област Добрич. 61% от взелите участие в анкетирането са посочили именно подобряване на инфраструктурата, в това число- ремонт и асфалтиране на улици, въвеждане на мерки за енергийна ефективност в училища и детски градини, ремонт на дворни пространства, ремонт на подлези и надлези, изграждане на повече детски площадки, подмяна на съществуваща водопроводна и канализационна система и други. 33% са за подобряване на социалните услуги, 6% са казали нещо друго.

Хората също така искат откриване на нови работни места, възможност за реализация на младите по общини. В морските общини- Шабла, Балчик, Каварна желанията на анкетираните са насочени освен към подобряване на съществуваща инфраструктура, разкриване на нови работни места, така също и възраждане на туризма, подобряване на пристанища, привличане на повече турсити и чужди инвеститори.

            По отношение на взелите участие по пол и възраст- най-активни са били жените с 66% и 34% за мъжете. Възрастовата група 30-65 г. е с най-висок процент на участие – 56%, следвана от тази на 18 годишните- 18%, 14%- за възрастова група над 65 години и 12% за групата между 19-29 години.

Предстои заключително събитие на 09 май от 16:00 часа на площад „Свобода“ в областния град Добрич , организирано от Областен информационен център и Община град Добрич.

С концерта ще завърши националната кампания „Да създадем заедно България 2020“.