Под булото на вота във ВСС се правят задкулисни договорки, смята Христо Иванов

Политика

10-05-2015, 12:02

Снимка:

btvnovinite.bg

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

ВСС не си върши работата добре, отсече правосъдния министър

Висшият съдебен съвет (ВСС) си затваря очите за проблемите в Софийския градски съд и Софийския апелативен съд. Това заяви в интервю за БТВ правосъдният министър Христо Иванов. Той е категоричен, че положението във ВСС наистина е сериозно. Дори самите членове си задават въпроса дали не е дошло времето да си подават оставки.

За съжаление, този ВСС не е по-различен от предишния, коментира Иванов. По думите му, големият въпрос е как да имаме различен Висш съдебен съвет, като подчерта, че не става въпрос за смяна на лица, а на модела. Трябва да актуализираме модела му, убеден е правосъдният министър.

Според него, в съдебната система има тенденция до отговорни постове да стигат хора, които са отворени към спазаряване и договорки, които заместват аргументите и качествата. Твърде лесно във ВСС под булото на тайната на вота се сключват други договорки, не се избира най-качественият кандидат. Правят се задкулисни договорки. Има затваряне на очи, повтори още веднъж министърът.

Съдебната реформа може да приключи много лесно, ако имаме ВСС, който да отговори има ли в СГС корупционна схема и стигала ли е тя до апелативния съд. Вместо това обаче имало една дългогодишна тишина, обясни Христо Иванов.

Той е убеден, че в съдебната система и Висшия съдебен съвет няма ефективен филтър, който да открива нередностите, ако има такива. ВСС не си върши работата добре, отсече Христо Иванов.

Във връзка с опитите на шефа на Етичната комисия Ясен Тодоров да засегне министъра с изказването, че принадлежал на Фондация „Америка за България“, Иванов отговори, че се чувства като министър, който създава дискомфорт на шефа на Етичната комисия във ВСС.

Тодоров се занимавал с международна политика, което не му било работа.

По думите на правосъдния министър, американската държава няма никакъв интерес от това кой какви позиции заема в България.

Хората, които имат интерес как се раздават тези позиции, са в България. Те са хора, които се опитват по всякакъв начин да сменят темата, защото в момента се чувстват притиснати до стената. Те се чувстват така, защото съдиите в СГС и в Софийския апелативен изпитват все по-голяма нетърпимост относно това как се управляват техните съдилища или не се управляват и става все по-трудно да продължават да си затварят очите, коментира министърът.

Истинският въпрос не е какво прави Фондация „Америка за България“, а дали Етичната комисия наистина си върши работата, дали наистина имаме проверки за почтеност в съдебната власт.

Христо Иванов смята, че СГС се управлява зле от много години. Според него това е излязло на повърхността не заради френския посланик, а заради група смели съдии.