Барозу към Орбан: Унгария може да върне смъртното наказание само ако излезе от ЕС

Свят

11-05-2015, 09:24

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Унгарският премиер няколко пъти вече влиза в сблъсък с Брюксел по основни евроценности

Унгария може да върне смъртното наказание само ако излезе от ЕС, заяви бившият председател на Европейската комисия Жозе Барозу в отговор на изявления на унгарския премиер Виктор Орбан, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Ако една държава членка иска да върне смъртното наказание, тя може да го направи, но тогава трябва да напусне ЕС, заяви Барозу в интервю, излъчено вчера от унгарската телевизия АТВ. 

„Възстановяването на смъртното наказание е просто невъзможно за член на ЕС. Дебатът по този въпрос е приключил отдавна“, добави Барозу, който е от същата дясноцентристка партия – Европейската народна партия, като Орбан. 

Унгарският премиер неколкократно влиза в сблъсък с Брюксел по въпроси отнасящи се до основните ценности на ЕС, припомня агенцията. 

Миналия месец, коментирайки убийството на търговец по време на въоръжен обир на магазин, Орбан заяви, че „въпросът за смъртното наказание трябва отново да се постави на дневен ред в Унгария“. 

В интервю, излъчено в петък, той добави, че членовете на ЕС трябва индивидуално да вземат решение по този въпрос. 

„Ако ние можем да защитим гражданите, без да върнем смъртната присъда, нека го направим. Но не се получава, така че ще трябва да я възстановим“, изтъкна той. 

Унгария отмени смъртното наказание след падането на комунизма през 1990 г., за да изпълни ключово условие за присъединяването си към Европейския съюз, в който влезе през 2004 г.