Агенцията за борба с градушките предлага увеличаване на защитения периметър посеви

Общество

11-05-2015, 10:51

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Започва сезонът за борба с градушките

Агенцията е представяла проект за 6 000 000 дка на стойност 12 млн. лева

От Дирекцията за борба с градушките са представили проект за увеличение на периметъра, който да пазят със своите ракети, заяви пред БНР директорът на Агенцията за борба с градушките Николай Николов.

„Агенцията вече е представяла проект за 6 000 000 дка между Хасково, Любимец и Ямбол на стойност 12 млн. лева, но все още търси средства. Обмисля се възможност за участие по проект за трансгранично сътрудничество с Румъния, за да се осигури защита на изток от Плевен”, каза Николов. За последен път агенцията е правила разширение на защитените територии през 2005 г.

„В цял свят няма защита, която да е финансирана от друго място, освен от националните бюджети”, заяви Николов в отговор на въпрос дали земеделците трябва да участват по някакъв начин във финансирането на агенцията.

Община Кирково, която през миналата седмица бе поразена от градушка, по-голяма от яйце, не попада в обхвата на агенцията. „Там никога не е имало защита. Радарите ни покриват тази територия и наблюдавахме процеса, наистина беше доста жесток”, каза директорът на Агенцията за борба с градушките.

„Абсолютно безпомощни наблюдатели сме, тъй като най-близката площадка се намира в Старозагорско, което е на повече от 100 км”, поясни Николай Николов.

След сезон 2014 г. се наблюдава изключително силна активност през месеците май и юни – почти на цялата територия на страната. Територията, която би трябвало да защитаваме, би следвало да бъде увеличена с още толкова – 17 000 000 дка, за да кажем, че със сигурност бихме покрили по-голямата част от обработваемата площ, допълни директорът на Агенцията за борба с градушките.

Агенцията отговаря само за земеделски площи. Нейните ракети са изстрелвани далеч от населени места.