Орязани хонорари изкараха на протест журналистите от БНР

Животът

11-05-2015, 13:06

Снимка:

Фейсбук

Автор:

Sofiautre.bg

Всичко от Автора

Те негодуват, че доходите на администрацията са недосегаеми

Журналисти от БНР излязоха на протест пред сградата на радиото заради намалени почти наполовина хонорари и допълнителни възнаграждения.

Според Закона за държавния бюджет за 2015 г. обществената медия трябва да съкрати 10 процента от разходите за персонал. "Към настоящия момент имаме информация, че хонорарите, които получаваме над заплатата, ще бъдат намалени с между 40 и 50 процента за различните програми на радиото", заявиха журналистите.

Няма диференциация защо този процент се разпределя между всички радиопрограми и как е определен.

Програма "Хоризонт" е денонощна, със сериозна журналистика и публицистика и не виждам как ние сме наравно с останалите и процентът намаление ще се прилага еднакво за всички, заяви пред журналисти репортерът и водещ на предаване в програмата Виолета Ашикова. Тя отбеляза, че заплатата на един служител в "Хоризонт" е много ниска и за да се чувстват достойно, журналистите разчитат на хонорари. Повечето от нас сме хора с две магистратури и докторантури и не може да получаваме заплата от 600 лв. и 100 лв. хонорари, посочи Ашикова.

Според Лъчезар Цветков, репортер и водещ в програма "Хоризонт", не е справедливо законовото изискване за намаляване на разходите за персонал да бъде изпълнено за сметка на хората, които реално изпълняват обществената функция на радиото. Очакванията на протестиращите са ръководството да промени намеренията си и да покаже как администрацията ще се солидаризира с процеса на намаление на разходите. Журналистите носеха плакати с надписи "Не съм процент. Не съм персонал", "Минус 43 процента качество" и празна паничка като символ.