Не заслужаваме втора категория сигурност, убедена е Кунева

Политика

15-05-2015, 09:53

Снимка:

bTV

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Напълно погрешно е съдебната реформа да се обвързва с Шенген, смята вицепремиерът

Напълно погрешно е да се обвързва съдебната реформа с Шенген. Тази категорична позиция заяви в интервю за БНТ вицепремиерът Меглена Кунева. Тя се обяви против тази връзка и изтъкна, че и в момента сме готови за влизането в Шенгенското пространство и това било потвърждавано многократно.

„Никой не казва, че България не е готова за Шенген”, категорична е Меглена Кунева. По думите й, ние сме заградени от четири страни от конфликти и да се държи България извън абсолютната зона за сигурност, която дава Шенген, е абсолютно неправилно и така не правят европейците. Кунева смята, че задачата на страната ни, включително на най-високо ниво, е да се обясни, че ние не сме втора категория хора, заслужаващи втора категория сигурност.

Опитвали се да окажат приятелски натиск, за да се подобри съдебната система по този начин, слагайки като цел: „Ако искате Шенген, направете съдебната система по-добра”. Те обаче са отделни системи, които не са свързани по договор. Съдебната система е свързана с икономиката, енергийния съюз, еврофондовете, банковия съюз, с абсолютно всичко. Обаче да се слага Шенген като жертва на съдебната система, играе много лоша роля за самата съдебна система. Утре ще се каже, че съдебната система е виновна за Шенген. Това не е правилно, смята Кунева.

За нея, случващото се в Близкия Изток е най-тревожещо. Събитията в Македония също трябва да ни тревожат, защото е съседка страна, много близка. Кунева подчерта, че членството в ЕС не се мери с еврофондове, а с влиянието, което има страната ни в региона.

Тя обеща много труд и много силна позиция на българската страна за влизането в Шенген. По мнението на вицепремиера, посещението на Цецка Цачева в Германия било много добра първа крачка. Ако влизането в Шенгенското пространство бъде отложено за октомври, Кунева смята, че ще има допълнителен натиск към страната ни, тъй като следващият мониторингов доклад за правосъдие и вътрешен ред ще е много близо и страните може да поискат да изкачат. Това обаче означава, че Шенген се отлага много.

„Няма план Б за съдебната реформа”, отсече Меглена Кунева, запитана залог ли е минаването на съдебната реформа и приемането й в този вид за живота на този кабинет. Тя изтъкна, че тази реформа е много важна. По думите й, когато човек тръгва на битка, той тръгва, за да спечели. Не тръгва, като казва: аз сигурно ще загубя, да видим какво ще стане, като загубя, обясни Кунева. Конституцията трябва да се промени, Законът за съдебната власт трябва да влезе.

Трябва максимално да покажем национално съгласие по тази тема, убедена е тя.

На въпрос дали вярва на ГЕРБ в тази битка, Кунева отговори, че са партньори. Тя припомни, че съдебната реформа е била абсолютната основа на коалиционното споразумение, така че без доверие няма как да се върти машината.

Без образование няма добра икономика, а без добра икономика няма добър живот, категорична е Меглена Кунева и подчерта, че за да има добра икономика, трябва да има и добра правосъдна система. Тя е категорична, че връщане назад от съдебната реформа няма, защото би означавало, че ще излъжат, а хората не биха простили такова нещо.

Промяна в Конституцията ще има, съдебна реформа ще има и е въпрос на дни, заяви твърдо Кунева. Тя обясни, че до седмица трябва да има съгласие по темата. Ако това не се случи, ще означава, че политическите сили, които не я подкрепят, използват тактика, за да прикрият, че са против съдебната реформа.

Според нея, ако мине на първо четене в пленарна зала до юни, скелетът на промените ще е готов и ще успокои хората като Валери Симеонов, които се съмняват в реформата.

По мнението на Кунева разделянето на Висшия съдебен съвет на две е сериозна стъпка да се лекуват някои от сегашните несъвършенства. Има страни, в които ВСС не е разделен, но след като в България това не работи, трябва да има промяна, обясни вицепремиерът.

На въпрос за колко кметски места се бори Реформаторският блок, Меглена Кунева коментира, че за точен брой е рано да се говори. Тя е категорична обаче, е РБ имал значение тогава, когато печели подкрепа. Ние сме политици – имаме значение, когато печелим доверието на обществото, заключи Кунева.