Бургазлия измина 3000 км на колело от Лондон до Бургас за благородна кауза (снимки)

Мисия Бургас

15-05-2015, 15:57

Снимка:

снимка, архив

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бургазлия пътува с колело от Лондон към родния град

Почти 20-дневния поход на Георги Божинов се увенча с успех

Почти 20-дневния поход на бургазлията Георги Божинов, който потегли на велосипед от Лондон, за да се прибере в Бургас се увенча с успех. Малко след 14,00 часа Божинов пристигна пред сградата на Общината, като там бе посрещната от съпругата си и малката му дъщеря Адриана, която е само на годинка.

Сред посрещачите бяха и роднини на Георги, както и кметът Димитър Николов. Градоначалникът подари на Божинов фланелка с надпис „Обичам Бургас”, която пътешественикът веднага облече.

По стар български обичай Георги бе посрещнат с питка и сол, която му бе поднесена от дечица, които също се бяха събрали и с възгласи ура, го приветстваха.

Припомняме, че Георги Божинов живее и работи в британската столица от 15 години. Той е тръгнал с велосипеда си от Лондон на 27 април.

Пътуването на бургазлията си има кауза - да популяризира неправителствената организация Sea of Knowledge (Море от знание), която има за цел да поощри и подпомогне извънучилищните дейности на бургаските ученици.

„Всичко което направих е за каузата.Искам да задържим децата в България и най-вече в Бургас.Искам с помощта на медии и на учители да обърнем внимание на децата, но и на техните родители, защото и те допускат грешки при възпитанието. Мисля, че изминах около 3050 километра общо. Преминах през Франция, Германия, Австрия,Словения, Хърватска, Сърбия и от там в България. Най-големи трудности срещнах с времето през първите 5 дни от пътуването. Беше лошо, вечер температурите  падаха до 3 градуса. Спах по палатки и улични пейки. Взех си няколко хотела, където беше опасно за преспиване”, каза Георги Божинов.

По думите му, чисто физически се чувства перфектно.

„Положителните емоции са много в момента. Но имаше и много отрицателни неща. Мислих на два пъти да се откажа, веднъж в Сърбия и веднъж тук в България. Само днес съм скочил 3 пъти в канавките.  През последните дни ми беше много сложно. Влязох в България, има пътища където няма асфалт, а камионите карат с по 100 километра в час на места където ограничението е 60. Много паметници по пътищата. Те много ме депресираха, защото виждах и моята снимка там”, каза Георги Божинов.

Според него, каузата с която се е захванал има бъдеще, защото тя акцентира върху извънучилищните дейности и върху правилния начин на живот на децата.

„Малките трябва да се научат да се хранят правилно. От там спорт. Аз от 5 години карам колело и ходя с него на работа. Бургас предоставя възможност за велосипедния спорт. Всеки може да кара на ден по 15-20 километра. Искам да стане ясно, че за колоезденето това не е никак голямо разстояние. Трябва да се намали движението с колите и тези парички,  които се дават за бензин и цигари, се дадат за децата, болниците ще са празни и малчуганите здрави”, каза още Георги Божинов.