Близо 100 хил. фермери ще получат 103 млн. лв. за застъпени площи

Новата оперативна програма "Морско дело и рибарство" ще разполага с бюджет от 113 млн. евро

Държавен фонд "Земеделие"  нареди 103 млн. лв. като част от пакета за директни плащания. Това каза в Каварна министърът на земеделието Десислава Танева. Тя уточни, че 94 хиляди земеделски производители ще получат средства за застъпени площи по схемата за единно плащане.
До края на май ще бъдат изплатени средствата за застъпени площи по мерки 211, 212 и 214, а за площите по преразпределителното плащане сумите ще бъдат преведени до средата на юни, пише dnevnik.bg.  Министър Танева още веднъж увери, че не очаква недостиг на зърно заради наводнени ниви, тъй като са засети достатъчно площи.
Земеделският министър посети Каварна за откриване на фабрика за преработка на рапани. В предприятието са инвестирани 1.5 млн. лв., осигурени от варненската фирма "Електа 03" ООД като 440 061 лв. са съфинансиране по проект, одобрен от Местна инициативна рибарска група "Шабла-Каварна-Балчик" по Оперативна програма за развитие на сектор "Рибарство". Във фабриката са наети 157 души. Продукцията от рапани ще се изнасят за японския и корейския пазар. Дневният капацитет достига 15 тона суровина.
Новата оперативна програма "Морско дело и рибарство" ще разполага с по-голям бюджет- 113 млн. евро, докато бюджетът на ОП "Рибарство" е бил 188 млн. лв., каза още министър Танева. Тя уточни, че в нея са записани 6 приоритета и до края на юни ще бъде изпратена за одобрение в ЕК. В късната есен или до края на годината се очаква програмата да бъде одобрена. Интересът към тази програма е голям и в министерството се работи за по-ясни правила и критерии за оценка на проектите, каза агроминистърът.