Даниел Митов: България ще продължи да бъде гарант за териториалната цялост на Македония

Някои виждат възможност за подялбата на Македония между Албания и България, каза вчера външният министър на Русия Сергей Лавров

Намирам за крайно безотговорни внушенията, направени от руския министър на външните работи Сергей Лавров във вчерашното му изказване пред Съвета на федерацията на Федералното събрание на Руската федерация, че се обсъждала подялба на Република Македония между Албания и България. Това се посочва в изявление на българския външен министър Даниел Митов, разпространено от пресцентъра на МВнР.

Вчера руският външен министър заяви в изказване пред Съвета на федерацията, че събитията в Македония се управляват отвън, а някои виждат възможност за подялбата й между Албания и България, съобщи ТАСС.

Руският външен министър обяви, че дестабилизацията на Македония се управлява "твърде грубо отвън". По думите му, това е опит да се въздейства на правителството на Никола Груевски заради отказа му да се присъедини към санкциите срещу Русия, подкрепата му за проекта "Южен поток и готовността му след неговото спиране да сътрудничат за раеализацията на други варианти за газови доставки, включително с изграждането на т.нар. "Турски поток".

"Много е тъжно и опасно, че за тази цел се опитват да задействат албанския фактор. Преди много години имаше сериозни противоречия и тогава бе сключено Охридското споразумение (през 2001 г. - бел. ред.). А сега текат разговори, че Македония трябва да се федерализира още повече и даже се изказват идеи защо пък да не се раздели: една част да се даде на Албания, а друга - на България", каза още Сергей Лавров, уточнява Inews.

Добре известни на всички са премеждията, през които Република Македония премина по пътя на установяването и укрепването на нейната държавна независимост и суверенитет. През цялото това време именно България бе страната, която даваше най-голямата подкрепа за независимостта на Република Македония и стана гарант за нейната териториална цялост, заявява Митов. Той припомня, че България бе страната, която първа призна Република Македония и това решение по думите му, беше от ключово значение за стабилността в Югоизточна Европа.

Опитите да се поставя под съмнение европейският ред в региона и териториалната цялост на Република Македония са недопустими. Стабилността на всички страни от Югоизточна Европа е от първостепенно значение за нас и опитите на външни за региона страни за нейното подкопаване чрез подобни внушения трябва да бъдат прекратени, се посочва в изявлението. България ще продължи да бъде гарант за независимостта и териториалната цялост на Република Македония и в това не може да има никакво съмнение, заявява българският външен министър.