Моника Маковей: Нужен ви е един силен политик, който да иска промяна

Общество

26-05-2015, 06:58

Снимка:

capital.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Министър Христо Иванов защити намерението на кабинета да стартира съдебната реформа с промени в конституцията

"Промяната на законите и на конституцията бави битката с корупцията. Важни са хората. Не ви трябват промените в законите, за да разследвате сериозна организирана престъпност, просто трябва да го направите. Нека прокурорите не чакат политиците да кажат "давайте". Защото те няма да го направят." И още: "За да се справите с корупцията, е нужен един силен политик, който да иска такава промяна". Това бяха посланията, които бившият правосъден министър на Румъния и настоящ евродепутат Моника Маковей отправи по време на дискусията hражданският глас срещу корупцията - кой чува?", в която участва по покана на организаторите от "Инициатива Правосъдие за всеки", пише "Капитал дейли". Маковей беше посрещната на крака от залата, бурно и с много ръкопляскания. Тя беше министър в периода 2004 - 2007 г. Реформите й доведоха за създаването на независимия орган за разследване на корупция в Румъния, която вече подведе под отговорност редица високопоставени румънски политици и функционери.

В контекста на събитията

Посещението на Моника Маковей се случва в момент, в който шумно заявената като приоритет номер едно съдебна реформа на практика се очертава като все по-беззъба заради отстъпките, които управляващите направиха пред прокуратурата - на практика тя ще остане почти недокосната от промените. Миналата седмица пък председателят на парламента Цецка Цачева (ГЕРБ) анонсира, че партията й вероятно ще направи още компромиси пред опозицията при промените в конституцията.

Така нареченият "румънски модел" за борбата с корупцията пък не се харесва на управляващите. Премиерът Борисов дори си позволи да окачестви разследванията срещу политици в Румъния като просто политическа гонка. По този повод Маковей заяви в неделя вечер в интервю за "Нова тв", че изказването на Борисов е знак, че той не иска да се справи с корупцията. Тя нарече думите му "лъжа. Пълна лъжа". Срещу въвеждането на "румънския модел" обаче са и останалите парламентарни партии, с изключение на Реформаторския блок. Негови представители бяха на дискусията в понеделник, докато от ГЕРБ знаково лиспваха. На този факт обърна внимание адв. Любомир Авджийски от организаторите и призова реформаторите: "Ако се притеснявате, че ГЕРБ няма да се съгласят – не се притеснявайте да напуснете правителството. Ако се притеснявате, че ще дойдат БСП и ДПС, не се притеснявайте, защото ще ги свалим отново. Ще сваляме всяко правителство, докато нещата не се случат".
В залата беше и правосъдният министър Христо Иванов, който обаче защити подхода на правитеството - законови и конституционни промени (виж карето).

Два пътя

По думите на Маковей има две решения за справяне с корупцията. Едното е да има силен политик, който иска такава промяна. "Трябва ви един човек с власт, който иска реформата. Трябват ви хора, които се осмеляват, които поемат риск. Страхът парализира. Някой трябва да започне", каза тя. Според нея обаче нещата могат да се случат, дори ако няма такъв политик, стига да има достатъчно независими съдии и прокурори. "Трябва да имаш непоколебими, твърди хора - и прокурори, и съдии, защото има заплахи и шантажи и какво ли не", продължи тя.

Няколко пъти тя повтори, че нещата в Румъния са се случили, защото тя го е искала много. Разбира се, работата й не е била лесна. Маковей сподели, че много пъти е имало опит да бъде саботирана, почти се е стигало и до физически сблъсък с депутати, но въпросът бил да се проявява твърдост и да няма страх от казване на "не". Защото "те не очакват, че ще казвате "не". По думите й е много важно всяка стратегия да има и екшън план - с конкретни цели и срокове за постигането им и финансиране на подобен план.

Как борим корупцията - на хартия или на практика

"Прочетох, че искате да промените конституцията. Не ви трябва това. Прочетох, че искате да има ново антикорупционно звено. Но ако само сменяте законите, нещата се отлагат", заяви бившият румънски правосъден министър и даде пример с румънския антикорупционен орган, в който прокурорите са били независими, финансово обезпечени и специализирани да разследват престъпленията, свързани с корупцията по високите етажи на властта.

"Хората са най-важни, иначе се създават институции, които са празни кутии. Исках независим главен прокурор - интервюирах много канидати, като при интервютата с мен имаше психолог. Те ми посочиха човека, който предложих, като казаха, че той е толкова силен човек, че върху него няма да може да бъде повлияно", сподели Маковей и добави, че назначението му е отнело много време. "Но след това той започна да води хора като него", разказа тя и завърши с думите: "Не мога да повярвам, че няма нито един прокурор, който е достатъчно смел и не иска да го направи, не иска да започне. Може да го наречете война или битка, но трябва да се започне. Не променяйте законите, важни са хората", завърши Маковей.

Тя сподели, че би станала правосъден министър на България, но засега никой не я кани и заключи: "Никой не ме иска. Не искат да бъдат разследвани. Борбата с политическата корупция е като парадокс - те трябва да се съгласят да се борят срещу себе си, защото те ще са жертвите"

Българският модел

Правосъдният министър Христо Иванов защити намерението на кабинета да стартира съдебната реформа с промени в конституцията, които предвиждат разделяне на ВСС на две квоти.
"Проверки за почтеност сред магистратите у нас не се правят. Само ако някой трябва да бъде конюнктурно ударен, се забелязват някакви неща (...) Ако днес не можем да се обърнем към ВСС с "just do it", то е защото те са резултат от негативна селекция", посочи министърът. "Губене на време е да променяме конституцията. Но е и губене на време да говорим, че това е губене на време. Трябва да променим конституцията", настоя Христо Иванов.
Той призна, че стъпки за реформа в прокуратурата липсват. "Засега променяме само структурата на ВСС, предстои да си говорим как да си гарантираме ефективна и реално независима прокуратура", каза той. И припомни, че е
трудно да се осигури конституционно мнозинство в парламента дори за първата стъпка от реформата – разделянето на ВСС, "което в Румъния отдавна беше направено."