833 млн. евро от бюджета на ЕС за 2016 г. ще са за бежанската криза

Създаването на работни места са главният му фокус

Близо половина от бюджета на ЕС за 2016 г. ще бъде насочен за създаването на работни места в рамките на общността. Сред основните приоритети за следващата година са и насърчаването на инвестициите, повишаване на конкурентноспособността, а оттам и подобряване на растежа на страните-членки, пише Econ.bg.

Днес Европейската комисия (ЕК) представи предложението си за бюджет на ЕС за 2016 г., който е в размер на общо 143,5 млрд. евро. Половината от тях или 66,58 млрл. евро ще бъдат насочени за стимулиране на заетостта и конкурентоспособността.

Следващата година 10 млрд. евро ще бъдат използвани за насърчаване на научни изследвания и иновации с програми като "Хоризонт 2020", а 2 млрд. евро - за поети задължения. От ЕК планират 1,67 млрд. евро да отидат за подкрепа за приоритети, като Енергийния съюз на ЕС и цифровия единен пазар.

През 2016 г. 1,8 млрд. евро или с 30% от тези за настоящата година ще бъдат използвани за европейската образователна програма "Еразъм+".

"Средствата в бюджета ще бъдат инвестирани за увеличаване на иновациите, създаване на работни места, подпомагане на сближаването между държавите членки и между регионите, по-ефективно управление на миграцията и по-нататъшно укрепване на ролята на ЕС като фактор от световно значение”, обясняват от Комисията.

От ЕК поставят фокус и върху необходимите допълнителни пари за справяне с миграционния поток към държавите-членки. За следващата година са планирани 833 млн. евро за фонд "Убежище, миграция и интеграция" и фонд "Вътрешна сигурност", които са двата основни източника на финансиране за мерките в рамките на политиката на ЕС в областта на миграцията и сигурността.

Заедно с това 9,5 млрд. евро ще бъдат използвани за подпомагане на способността на ЕС да реагира при външни кризи, като тези в Украйна и Сирия, и да предоставя хуманитарна помощ на хората в нужда.