Съдебната реформа ще бъде използвана като лозунг и агитация на местните избори

Политиците трябва да приемат конституционните промени като своя задача, уверен е председателят на ВКС Лозан Панов

Притеснен съм, че реформа в съдебната власт ще бъде използвана като лозунг и агитация при провеждането на местните избори. Това каза пред bTV председателят на ВКС Лозан Панов.

По думите му конституционните промени са нещо важно и имат значение за това политическите сили да се обединят около идеята за съдебна реформа и да я приемат като своя задача.

„Реформата няма как да се осъществи без единодействието и общите усилия на трите власти – законодателна, съдебна и изпълнителна”, припомни той. Според него има 2 аспекта - единият е политическият, а другия юридическият на тези промени касае конституционните промени и Закона за съдебната власт.

„Конституционните промени засягат правната рамка на ВСС”, каза Панов и добави, че за него темпът на реформите, като че ли се забави.

„Мен ме притеснява, че скоро идва моментът, в който трябва да бъдат проведени местни избори. Когато става дума за избори и за реформа, няма как да не бъда притеснен, че именно реформа в съдебната власт ще бъде използвана като лозунг и агитация, и ще пренебрегнем тази същностна страна на реформата в съдебната система”, смята той.

По думите му, едната от промените, които се предлагат, касаейки ВСС, е това той да бъде разделен на две колегии, другата е това как да гласуват членовете на ВСС, както и правомощията на инспектората. Когато става дума за избор на магистрати е нормално е това решение да бъде взимано от колегии съдии”, обясни Лозан Панов.

„За мен по-важното е тези промени в Конституцията и в Закона за съдебната власт да стигнат до всички и да има дебат и коментар. Конституционните промени сами по себе си засягат ВСС, кадровия орган на съдебната система, бързината на производството не зависи само от тези конституционни промени”, заяви той.

„Аз разбирам съдебната реформа като част от нещо много по-голямо. Ние сме част от държава,, чуждите инвестиции имат нужда да имат гаранции в страната – това означава предвидимо и независимо правосъдие и бързина”, посочи още той.