Десетки от Приморско на бунт, излязоха на главния път за Царево

Животът

28-05-2015, 14:08

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Еко министерството е готово да обсъди защитените зони в Приморско

Жителите изразиха недоволство от природозащитните организации

Деетки собственици на терени от Приморско излязоха днес на протест, в който изразиха най-вече своето отношение към природозащитни организации. Към недоволните се присъедини и общинската администрация в морския град. Недоволните влязоха и в сблъсък с полицията, тъй като излязоха на главния път Бургас - Царево, въпреки липсата на разрешение за блокиране на отсечката.

Местните недоволстват и срещу проекта за заповед за защитена зона „Ропотамо”. Преди това в центъра на Приморско издигнаха плакати с надписи: "Да" на екологията, "не"на не рекета“.

Според собствениците на имоти, ограниченията ще забавят развитието на региона и да унищожат туризма. Сред протестиращите беше бившата кметица на Приморско Лиляна Димова, а настоящият кмет –д-р Димитър Германов подкрепи исканията на хората, като изпрати възражение до МОСВ. "42% от териториите в общината са защитени. Същевременно има 15 заповеди, с които се ограничават правата на хората върху имотите им", коментира той пред Burgasutre.bg
От Министерство на околната среда и водите заявиха още вчера, че са готови да изслушат възраженията на протестиращите. Във връзка със задълженията на страната, произтичащи от Директива за опазване на природните местообитания, въведена в националното законодателство със Закона за биологичното разнообразие, в момента тече процесът по обявяване на защитените зони за местообитанията. Вече е изготвен проект на заповед за обявяване на защитена зона за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна „Ропотамо”, уточниха от МОСВ. 
Еколозите са категорични, че обявяването на защитената зона няма да ограничи строителството в земите.