Имущество до 10 хил. лева, придобито по неясен начин, ще се отнема

ГЕРБ предлага нови правила за отнемане на незаконно придобито имущество

Нови правила за отнемане на незаконно придобито имущество предлагат депутати от ГЕРБ, които са внесли проект на промени в закона, касаещ тази материя.

С тях се намалява прагът за несъответствие между декларираните и наличните доходи от 250 хил. на 120 хил. лв. и се въвежда долен праг на несъответствие между доходи и имущество - 10 хил. лв., уточнява bTV.

Именно такива промени поиска в края на април Пламен Георгиев, шеф на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ), когато отчете пред депутатите работата на комисията за миналата година.

Долният праг се въвежда, за да не се налага Kомисиятa да разследва и най-дребните казуси, подадени от прокуратурата. „Досега се налагаше да бъдат проверявани казуси от сорта на цигара марихуана, незаконно придобита дървесина за 20 лв. и други подобни“, оплака се Георгиев.

С промените в закона, касаещ разкриването на незоконн придобито имущество, ще се създаде възможност КОНПИ да получава информация от застрахователните институции. Това ще й даде възможност за всеобхватен икономически анализ на проверяваните и на свързаните с тях лица, пише в мотивите към законопроекта.

Предвидено е още обръщане на доказателствената тежест - човек, уличен в неправомерно придобити доходи, да доказва, че ги е придобил легално. Това също беше сред исканията на шефа на Комисията.