Искаме да изградим газов хъб в България, категоричен е Борисов

Санкциите, които се наложиха от Русия, дадоха отражение в сектор "животновъдство"

Ние винаги сме казвали, че искаме да изградим газов хъб в България и сме поддържали тази си своя линия. Това каза по време на блиц контрол в Народното събрание министър-председателят Бойко Борисов, предаде Агенция „Фокус“. 

Той припомни, че министър Божидар Лукарски и Ивайло Калфин са имали посещения в Русия. „Ние от българска страна не сме спрели нито комуникацията, нито нормалните отношения, които имаме с Русия. Факт е, че те казаха, че Южен поток е прекратен, факт е обаче, че месеци наред минаха и не само, че не е прекратен, но и тези, които са от Бургас наблюдават как се теглят тръби“, заяви Борисов. По думите му, България винаги е имала много ясна позиция, много приятелска към всички народи, камо ли към тези, които са славянски и християнски народи в нашите взаимотношения. „На определени етапи спазвайки стриктно правилата, които сме поели като държава от ЕС и НАТО изпълняваме своят лоялен ангажимент, ние не считаме, че това е охладняване от наша страна“, посочи премиерът. Според него, когато целият ЕС налага санкции България е една от 28 страни, които са ги подкрепили и обясни, че това, че премиери на някоя страна си е позволил да го коментира, че неговата страна не ги е подкрепила той е казвал да се проверите стенограмата на ЕП. 

„Не сме предизвикали с нищо руската страна - интересът на България е да се удължи живота на 5-ти и 6-ти реактор. Изисква се волята и на двете страни. Когато има санкции, естествено е, че има и губещи страни. Не сме предизвикали с нищо руската страна. Има руски граждани, които имат забрани да влизат в ЕС. Реципрочни са техните действия към нашите посланици. Българският интерес е 5-6 реактор да им бъде удължен живота. Със съдействието на руската страна, това ще бъде факт", посочи Борисов. По думите му, що се касае за Южен поток - нито Русия, нито България го е прекратявала. 

"Винаги съм бил за това да гледаме нашите българските интереси. Дай Боже санкциите в края на тази година да паднат и да се възстановят добрите отношения. На всяка покана, ние се отзоваваме", каза още Бойко Борисов.

„Санкциите, които се наложиха от Русия дадоха отражение в сектор "животновъдство". Направихме доста, за да ги компенсираме със средства. Паралелно с това, влизането на разни сирена, палмови масла, сухи млека, създаде конкуренция и то на не голяма част. Затова се наложиха някои кадрови промени в агенциите, където се извършва контролът. Когато се правят обществени поръчки, съм дал указания да се пише "По български държавен стандарт", обясни Борисов. По думите му, във всяка една област можем да дотираме цели сектори. 

"За тютюнопроизводителите дадохме 105-107 млн. лева, защото знаем, че те не могат друго да правят. Никакви бездействия няма по тази тема - срещам се почти ежеседмично с животновъдите. Виждате Румъния как от 24% слезе на 20%, каквото е ДДС-то в България. Едва сега дойдоха на нашите нива и то само в ДДС", посочи Бойко Борисов.

Ферихан Ахмедова от ДПС посочи, че правителството ще се превърне в килъри на българското животновъдство.

Борисов заяви от своя страна, че думата, която е употреби Ахмедова не й отива, тъй като дори не е българска. "Когато снеговалежите в Кърджали избиха животните, не само отидох, но и изплатихме милиони. Моля ви, така както се отнасям с уважение и има обективни обстоятелства, които трудно се преодоляват, много е лесно да се каже дайте още пари. Това е бюджетът, с това разполага държавата. Мога да се върна в предишната година и половина и няма да ви бъде приятно", каза още Бойко Борисов.