Екоминистерството се захваща по-активно с мръсния въздух

Общество

05-06-2015, 17:03

Снимка:

Бургасутре.бг/архив

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

По този показател сме на европейската опашка, тече наказателна процедура

До 15 юни ще бъде сформирана междуведомствена работна група, която да се бори с проблема със замърсяването на въздуха в страната. Това заяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева по повод Световния ден на околната среда.

В началото на месеца министър Василева е изпратила писмена покана до няколко ведомства – Министерство на икономиката, на енергетиката и на труда и социалното подпомагане, които да излъчат свои експерти и да направят своя анализ на ситуацията със замърсяването на въздуха, пояснява Дневник.

Идеята е експертите да анализират ситуацията в 29-те най-замърсени градове и заедно да излязат с предложения за конкретни мерки по овладяване на проблема там.

Основен акцент на работата им ще бъде намаляване употребата на твърдите горива за битово отопление. По думите на екоминистъра експертите ще търсят начин изборът на горивата при общинските помощи за битово отопление за бедните да бъде съобразен със степента на вредния им ефект за въздуха.

Ивелина Василева посочи, че предложенията ще залегнат и в поправки в Закона за въдуха.

България е една от 17-те членки на Европейския съюз, срещу които има наказателна процедура за надвишаване на допустимите норми за фини прахови частици в 29 общини на територията на цялата страна.

Данните от изследванията на Европейската агенция по околна среда показват, че България е с най-мръсния въздух от 38 страни в Европа, а четири от българските градове са в топ 5 най-замърсени европейски градове.

Основа причина за замърсяването с вредните за здравето на хората фини прахови частици за страната са именно битовото отопление под формата на дърва, въглища или нафта ( 59%), а на второ място е транспортът.

Всичките 29 общини работят по програми за подобряване на въздуха, но по данни на Министерството на околната среда и водите няма подобрение за периода 2011 - 2013 г. Причината за сложността на проблема е пряката връзка на източниците на ФПЧ с ежедневието на жителите и финансовите им възможности.