Задържаха румънски гражданин, пренасял прекурсори

Наказанието е лишаване от свобода от две до десет години и глоба от 50 000 до 100 000 лева

Окръжен съд Бургас взе мярка за неотклонение задържане под стража на Силвиу Федюк. Той е привлечен като обвиняем за това, че на 29.05.2015 г. около 22.20 часа на ГКПП - Малко Търново, на трасе за обработка на входящи автомобили от Турция за България, с лек автомобил марка „Опел Астра“ с румънски регистрация, без   разрешително пренесъл през границата на страната прекурсор – 50 броя прозрачни пликове с бели хапчета в насипно състояние с общо бруто тегло 26 696 грама, съобщават от пресцентъра на Бургаския окръжен съд.

 След като се запозна с досъдебното производство и като изслуша становищата на страните, Окръжен съд Бургас установи, че разследването е в своя начален стадий, но от събраните доказателства може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е извършил деянието, предмет на разследването. Престъплението е наказуемо с лишаване от свобода от две до десет години и глоба от 50 000 до 100 000 лева и се явява тежко умишлено. Съдът счита също, че е налице реална опасност Федюк да се укрие или да извърши друго деяние. Съдебният състав обърна внимание, че обвиняемият, макар и румънски гражданин, работи в Германия, и липсват данни за някаква възможност, да осигури пребиваването си на територията на Република България до приключване на образуваното наказателно производство срещу него.

С тези аргументи съдът намери, че са налице предпоставките спрямо Федюк да се вземе най-тежката мярка за неотклонение.

Определението на Окръжен съд Бургас подлежи на обжалване пред Апелативен съд Бургас. Евентуалното дело там е насрочено за 08.06.2015 г. от 11.00 часа.