Вельо Илиев обяви: "Кандидатирам се за пети мандат за кмет на Петрич"

Има одобрен проект за изграждане на нова клетка на сметището на Петрич

"Не бях взел решение, досега изчаквах да минат проверките. Мислех да съм в листата на общинските съветници, където бих бил полезен с опита ми. Но мнението ми клони повече към това да са кандидатирам за кмет на Петрич за пети мандат. Но това не е още окончателно! ”, каза днес градоначалникът на Петрич инж. Вельо Илиев, цитиран от struma.bg. Още в началото той поясни, че от ПУДООС има одобрен проект за изграждане на нова клетка на сметището на Петрич.

Проектът е на стойност 2 328 000 лв. Кметът каза, че това е проблем, който петричани не  наблюдават. ”Слава, Богу, всичко си върви нормално! Общо взето, клетката, която се експлоатира там, е вече на изчерпване като капацитет. Така че съм доволен от кандидатстването, което осъществихме през последната една година. И даде резултат.”, поясни кметът. Той допълни :”За да изградим нова клетка, за да може хората от петричка община в близките 6-7-8 години да депонират отпадъците си, за да нямаме екологичен проблем". Инж. Илиев съобщи и, че министър Лиляна Павлова е одобрила финансирането на допълнителните обекти към програмата – достъпна и зелена градска среда.

”Знаете, че към седемте обекта, които са приключени, с изключението на входен булевард, имаме още 6 допълнителни обекти. Това са асфалтиране на две улици около градския площад, реконструиране на градинката на кв. Дълбошница, изграждане на детска и спортна площадка в района на трите блока в кв. ”Шарон”, изграждане на паркова зона под спортната зала по улица „Струма" и срещу общината ще има оформление на герба на Петрич с цветя”, изтъкна приоритетите на допълнителното финансиране той. Градоначалникът се надява до другата седмица да бъде поканен за подписването на анекса. Това ще даде стартът на изграждането през лятото и на тези шест обекта.

Тези обекти са на стойност около 1 200 000 лв. Кметът зарадва кметовете на населени места с добрата новина, че в последния работен ден на отминалата седмица са били определени 35 бройки по програмата за развитие на човешките ресурси за 4 месеца. Те ще се разпределят по един човек на село и ще са в помощ на селските управници при поддържането на зелените площи и други необходими дейности. Работещите ще се назначат на 8 часов работен ден на минимална работна заплата.. "Това се налага, защото нашите селски кметове сами си косяха зелените площи. Затова изказвам поздравления за правителството, че макар и за 4 –ри месеца, осигури по един такъв човек в селата.

Кметът отговори на въпрос на разтревожени родители на деца, че в новата градинка до ж. п. гарата се къпят малчугани от ромското малцинство, а майките им перат дрехите им в новопостроените шадравани. ”В момента има назначен човек, който отговаря за поддръжката на градинката. Но по проект изискването е да има двама назначени охранители. Затова ще бъде назначен и втори човек. Но аз наистина се надявам хората да проявят съзнание, да не чупят, защото идват от цял град там и няма да позволим това да се случи. ”, категоричен е кметът. Той допълни, че ако е необходимо ще бъдат монтирани и видеокамери.

Кметът на Петрич коментира и актуалната тема по строежа на пречиствателната станция за отпадни води. Според него подпочвените води тази година в района са доста сериозни, което е създало трудности около изпълнението. ”Докато чакахме решението на ВАС, знаете, че Брюксел даде възможност за почнати проекти, какъвто е нашият, да могат да бъдат изпълнени /фазирани/ за по-дълго време. Подготвих писмо до министерството на околната среда и водите и до министъра по европейските въпроси за евентуално включване на нашия проект в това фазиране, тъй като имаме реално да извършваме доста работа. Там са минали всички процедури и чакахме само въпросът за строителството. Имаме и направени разходи за тези процедури, включително и заплащането на екипа. Затова се надяваме да получим разрешение. Ще кажа, че през тази седмица ще имам разговор с министър Дончев по темата. А  относно отпочването на строителство и завършване до 31 октомври е невъзможно! Невъзможно е поради факта, че изчакахме решението на ВАС, което ни забави още 1.5 месеца. Отделно, ако тръгнем към изграждането му, първо трябва да се направи това отводняване, което може би ще отнеме още месец–два, може би! Така, че ще ни бъде много трудно. Не до 31 октомври, а въобще до края на година да е изградена самата пречиствателна станция.”, поясни в заключение градоначалникът на Петрич инж. Вельо Илиев. Той обясни още, че с това не иска да вкарва общината в допълнителен разход, но е оптимист относно другите две съоръжения за селата Габрене и Михнево. Според него там ще започне всеки момент работата. Това ще стане в края на тази или началото на другата седмица с официална копка на канализацията и на село Кулата, така, че през летния сезон се очаква много работа, каза кметът.