400 затворници от Бургас отиват в база на МВР в Дебелт

Животът

09-06-2015, 12:24

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Старозагорският затвор е в ремонт, строи се нов в Дебелт

За първи път от много години ще има ново заведение за лишените от свобода

За първи път от много години насам започна изграждането на ново затворническо заведение с повишени изисквания към охраната. За 180 дни бившите сгради на МВР в землището на село Дебелт трябва да се преустроят в затворническо общежитие от закрит тип. Предвижда се новото общежитие да разтовари един от най-пренаселените затвори у нас – този в Бургас, като в Дебелт могат да бъдат преместени около 400 лишени от свобода, които в момента търпят наказанието си в Бургаския затвор. Средствата за строително-монтажните работи идват по линия на Норвежкия финансов механизъм 2009-2014г. 
Вече стартира и ремонтът на корпуса на затвора в Стара Загора. Там е предвидено в срок от 100 дни да се изградят санитарни възли в помещенията за настаняване на лишените от свобода, както и изграждане на площадково водоснабдяване. Ремонтът се осъществява отново с безвъзмездната финансова помощ от Норвежкия финансов механизъм.
Проект BG-15-1 „Подобряване на стандартите в затворите и арестите чрез ремонтиране на инфраструктурата, за да се осигури зачитане на човешките права” е най-големият проект, изпълняван по двете програми на НФМ - БГ 14 и БГ 15. Общият бюджет на проекта е 7 058 056 евро или 13 804 357,67 лева. Проектът продължава до януари 2016 г. и цели да приложи националните и европейските стандарти за осигуряване на материално-битови условия на лишените от свобода при определени инфраструктурни обекти. Партньор по проекта е Съветът на Европа. 
По проекта има завършени три дейности. Първата от тях е оборудване и обзавеждане на медицински център към единствения женски затвор в страната - в Сливен, и на детска ясла към затвора, където лишените от свобода имат законовото право да отглеждат децата си до едногодишна възраст. Медицинският център и детската ясла са открити през март 2014 г. 
През април 2015 г. беше откриването на реновираната и оборудвана сграда на Областна служба „Изпълнение на наказанията” - Шумен, в която се помещават следствният арест и пробационната служба. 
На 8 май  беше открит ремонтираният и реновиран Учебен център на ГДИН в Плевен. До края на тази година предстои да бъдат открити още приключени обекти по проекта, като например преоборудваната Специализирана болница за активно лечение на лишени от свобода при затвора в Ловеч, ремонтът на затворническо общежитие „Атлант“ в  Троян и др.