Дружество „Слънчев бряг” учредява стипендия по туризъм

Туризъм

09-06-2015, 12:30

Снимка:

снимка, интернет

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Силвия Кацарова, Михаела Филева и Руслан Мъйнов откриват сезона в Слънчев бряг

Целта е да се стимулира обучението на професионалните кадри в този сектор

”Слънчев бряг” АД учредява стипендия за поощряване на изявени ученици от Професионалната гимназия по туризъм “Иван Вазов”, пожелали да продължат образованието си и да се реализират в областта на туризма. Стипендията ще е ежегодна, ще покрива семестриалните такси на ученик, завършващ гимназията в курортния комплекс с отличен успех, който е избрал да продължи обучението си във висше училище по туризъм в страната. Идеята за учредяване на стипендиантската програма е на Златко Димитров, изпълнителен директор на „Слънчев бряг” АД. 
„Проблемът с недостига на квалифициран персонал в туристическия бранш се задълбочава всяка следваща година. Бизнесът коментира, че не може да предлага обслужване на световно ниво без достатъчно обучени кадри, а професионалните училища твърдят, че подготвят добри кадри, но бизнесът не прави нищо за тях. Ние решихме, че е време интересите на двете страни да се „срещнат”. Считам, че това е най-добрата инвестиция, която можем да направим в бранша”, обясни идеята си Златко Димитров. 
В края на всяка учебна година Професионалната гимназия по туризъм “Иван Вазов” ще предлага по един от своите абитуриенти за стипендиант, като критерият за подбора се извършва на базата на отличен успех и представяне в регионални и национални състезания. Кандидатът за стипендия задължително трябва да продължи образованието си във висше учебно заведение в страната, специалност туризъм.
Първата стипендиантка на „Слънчев бряг” АД– Стела Димитрова, е спечелила първо място в регионалното състезание за най-добър млад готвач в Сливен през тази година и пето място в националното състезание по професии в Пловдив. Като резултат от блестящите си представяния тя е приета в Университета но хранителни технологии – Пловдив, специалност туризъм. Стипендията ще й бъде връчена на официалната церемония по случай откриването на туристическия сезон на 12 юни в Слънчев бряг.