Млада жена роди след трансплантация на яйчник, замразен 15 години по-рано

Процедурата е извършена в Белгия и жената е родила напълно здраво момче през ноември миналата година

За пръв път в света жена роди здраво дете след трансплантация на собствения й яйчник, който е бил изваден и замразен почти 15 години по-рано. Процедурата е извършена в Белгия и здравото момче се е родило през ноември, а случаят е описан в новия брой на журнала Human Reproduction, съобщава Би Би Си.

Жената, която е предпочела да запази анонимност на себе си и детето си, е на 27 години и е емигрирала в Белгия от Конго със семейството си още в детството си. В Конго тя е диагностицирана с тежка болест на кръвта - сърповидно-клетъчна анемия и семейството заминава за европейската страна в търсене на качествено лечение.

Белгийските лекари препоръчват трансплантация на костен мозък, но подготовката за него е химиотерапия, която може да увреди работата на яйчниците. Специалистите изваждат десния яйчник на 13-годишното тогава момиче и замразяват тъкани и фрагменти от него. Вторият й яйчник колабира, когато е на 15 години.

Години по-късно обаче, когато вече младата жена решава, че иска бебе, лекарите присаждат част от фрагментите от замразения яйчник върху недействащия и останалата връщат на мястото им от другата страна на матката. Няколко месеца по-късно жената възстановява естествената си овулация и менструация, а след още малко време зачева напълно естествено.

Според гинеколога д-р Изабел Демейстере, която ръководи медицинския процес, този опит може да послужи за запазването на детеродните способности на огромен брой млади момичета, застрашени по един или друг повод от недостатъчност на яйчниците. Заедно с това постоянно расте и броят на хората, надмогнали тежки хематологични заболявания през детството.

Случаят засега е уникален, макар че вече общо около 40 бебета са родени след присаден собствен яйчник - но при жени, при които половата система вече е била развита.