Последен шанс за Гърция: Кредиторите искат още 450 млн. евро спестявания

Свят

22-06-2015, 07:58

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Еврогрупата решава днес съдбата на южната ни съседка

На извънредната среща днес на върха на Еврогрупата ще се решава съдбата на Гърция.

Международните кредитори на страната са получили новите й предложения за избягване на неплатежоспособност, броени часове преди днешната извънредна среща.

Кредиторите искат Гърция да направи допълнителни спестявания от 450 милиона евро, заяви един от близките съветници на премиера Алексис Ципрас, цитиран от ДПА.

Държавният министър Алекос Фламбурарис каза, че кредиторите не са готови да намалят дълга на Гърция, както иска Атина.

„Надявам се, че ще приемат това, но те няма да го направят – това е личното ми мнение”, заяви той за телевизия „Мега”, с което попари надеждите, че може да бъде постигнат напредък на специалната среща на лидерите на еврозоната в понеделник.

Междувременно между 1,7 и 2 милиарда евро бяха изтеглени от банкови сметки в Гърция само в рамките на вчерашния ден, съобщиха гръцки медии.

Фламбурарис заяви днес, че Гърция ще се опита да предложи нещо повече в преговорите за дълга. „Ще се опитаме да допълним нашето предложение, за да бъдем по-близо до решение”, каза той.

Министърът каза също, че премиерът Алексис Ципрас най-вероятно днес ще разговаря с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в опит да бъде намерено решение.