Тейлър Суифт изтегли музиката си от продуктите на Apple

Младата певица недоволства от условията на компанията и застана в защита на новоизгряващите изпълнители и музиканти

Свеовно известната певица Тейлър Суифт отново се изправи срещу онлайн музикалните услуги. Този път тя насочи вниманието си към Apple Music, като я определи като "шокираща и разочароваща".
В своя официален блог Суфит се аргументира, като заяви, че условията, които Apple Music предлага, са "напълно нетипични за тази исторически прогресираща и щедра компания". Причината за нейното недоволство е фактът, че по време на безплатните три месеца пробен период за всеки потребител Apple не плаща на музикантите, чиято музика е била слушана от него.
"Не става дума за мен. За щастие аз издадох своя пети албум и мога да издържам себе си, моята група, екип и целия мениджмънт чрез концерти. Става дума за новите музиканти и групи, които точно са пуснали своя първи сингъл и няма да получат възнаграждение за своя успех. Става дума за младите автори на песни, които очакваха, че техният дял ще им помогне да си платят дълговете. Става дума за продуцента, който работи неуморно да създава и да развива иновации, точно както Apple до прави в своята сфера, но няма да получи пари за една четвърт от годината, през която неговата или нейните песни са били слушани", пише Суифт.
В писмото си певицата заявява, че застава зад тези хора и смята, че е нечестно те да не получават възнаграждение три месеца. Тя призова Apple да промени позицията. "С цялото ми уважение казвам на Apple, че не е късно за промяна. Не ви молим за безплатни iPhone-и. Моля ви, не искайте от нас да ви даваме музиката си без компенсация", завършва Суифт.
Да си един от най-известните музиканти в света, определено има своите ползи. Само няколко часа след като публикува писмото си, Apple промени позицията си. Еди Кю, който е директор на отдела за интернет софтуер и услуги на Apple, от който са част Apple Music и iTunes, обяви в Twitter, че ще се вслуша в исканията на музикантите.
По-късно в разговор с онлайн изданието Re/Code Кю заяви, че компанията е получила множество оплаквания от музиканти. Затова Apple ще плаща на музикантите дори и през безплатния пробен период на потребителите. Условията ще са идентични с тези по време на платените абонаменти, като ще се плаща на всяко прослушване на дадена песен.
Кю заявява още, че се е свързал и с Тейлър Суифт, като лично й е казал за промяната. "Тя беше много щастлива да чуе, че правим това, и ние й благодарихме", казва той.
По този начин компанията се надява да избегне негативния отзвук по новата услуга, която ще тръгне от следващата седмица. Кю споделя, че не знае дали Суифт ще разреши новият й албум да е част от Apple Music, но не това е била причината за промяната, а желанието на компанията да се вслуша в исканията на музикантите.
През ноември миналата година Суифт критикува и друга онлайн музикална услуга - Spotify. Певицата беше недоволна от безплатната част на Spotify, която според нея не компенсира достатъчно добре музикантите. Затова Суифт премахна всичките си албуми от Spotify.