19 млн. лв. получава Горна Оряховица за градско развитие по ОП „Региони в растеж"

Мисия

23-06-2015, 18:06

Снимка:

община горна оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Ще финансира проекти за образователна, социална, културна и спортна инфраструктура

19 млн. лв. европейски средства ще получи Горна Оряховица за инвестиции в градското развитие. Това стана възможно, след като кметът на Общината инж. Добромир Добрев подписа споразумение за делегиране на функции по оценка и избор на проекти за финансиране по Приоритетна ос 1 на Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г. В резултат на активността на инж. Добромир Добрев и работата на общинска администрация, Горна Оряховица бе включена сред 39-те големи български общини и се намира в 3 йерархично ниво.

Подписаните споразумения бяха връчени на кметовете на общините от министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова. Новият подход за финансиране се прилага за първи път в България по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г. 39-те общини на най-големите и средно големи градове в България ще изпълняват функциите на междинни звена за избор и оценка на проекти по Приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“ на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Министър Лиляна Павлова определи това като голяма промяна. Предстои общините да изготвят инвестиционните си програми, да направят подбора на проектите и да ги представят пред Управляващия орган за одобрение, обясни министър Павлова.

Общият ресурс, с който ще разполагат общините за финансиране на проекти по Приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“ е 701 млн. евро (европейско и национално съфинансиране). Ще се финансират проекти от Интегрираните планове за градско възстановяване и развитие, насочени към енергийна ефективност в жилищни, в административни сгради и в студентски общежития, подобряване на градската среда и на зоните с потенциал за икономическо развитие, обновяване на образователна, социална, културна и спортна инфраструктура, развитие на системите на градския транспорт.

България е една от първите държави-членки в ЕС, която е възприела подхода за подкрепа на устойчивото градско развитие чрез обособяването на специална приоритетна ос в рамките на ОПРР 2014-2020. България е сред първенците и по отношение на ресурса, който е заделен на национално ниво за подкрепа на устойчивото и интегрирано градско развитие – около 22% от общия ресурс по ЕФРР за България за периода 2014-2020 или над 54% от целия ресурс по ОПРР 2014 -2020 г.