България може да разчита на британска подкрепа, категоричен е Камерън

Не само Гърция и ние имаме проблеми, които искаме Европа да чуе, заяви Борисов

Миграцията, енергетиката и ситуацията в Гърция обсъдиха премиерът Бойко Борисов и министър-председателят на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия Дейвид Камерън. Двамата се срещнаха днес в Брюксел преди заседанието на Европейския съвет. Те дадоха висока оценка на двустранните отношения и отбелязаха силното политическо доверие между двете правителства. Това съобщиха от правителствената информационна служба. 

„Подкрепяме завършването на единния общ пазар в областта на услугите, енергетиката и дигиталния пазар“, заяви по време на разговора премиерът Борисов. Темата бе обсъдена във връзка с предложенията на Великобритания за реформа на ЕС. Министър-председателят на България отбеляза, че намирането на решения на поставените от Великобритания въпроси е от непосредствен интерес и за нашата страна. Той сподели мнението си, че може да бъде приложена регулация в британската социална система, която да ограничи „социалния туризъм“.

„Ние държим на силно Обединено кралство в рамките на силен Европейски съюз“, допълни Борисов. България може да разчита на британска подкрепа за инициативите, насочени към укрепване на енергийната сигурност на страните от региона на Югоизточна Европа, сред които и междусистемните връзки, стана ясно още по време на срещата.

Министър-председателят на Великобритания прие поканата за официално посещение в страната ни през ноември тази година.

„Ноември месец Дейвид Камерън ще дойде на посещение в България“, поясни Борисов, цитиран от „Фокус“.

Във връзка с проведената среща на Европейския съвет Борисов посочи, че с Дейвид Камерън са разговаряли по въпроса за влизането на България в Шенген. „Там имаме подкрепа. Не само по енергийните проекти, но и по това, което правим – връзка, диверсификацията, как ще изглежда газовият хъб, интерконекторите, които бяха одобрени със Сърбия и Гърция”, уточни премиерът Бойко Борисов. „Третото е преди два дни по ремонта за освежаването на газопреносната ни система. Това бяха основните теми”, отбеляза още Борисов.

„Не е само Гърция и ние имаме проблеми, които искаме Европа да чуе. Темата по кохезионната политика, че трябва да се дават повече пари на по-изостаналите държави, които дойдохме в Източния блок ми харесва много и е в наша полза. Защото Северна България продължава да е най-бедната. Не Гърция е най-бедна в ЕС, а Северна България и ако има тема за този съвет по-добре да е тази, отколкото да се занимаваме всеки ден с проблема на Гърция”, обясни премиерът.

„Гледам, че всеки ден националните телевизии пускат репортажи на хора от Гърция - там хората казват, че живеят по-добре от българите. И ние пак ще хабим време да се занимаваме с тя. Съседи са ни, с цялото ми уважение към тях, но и ние имаме проблеми, които искаме в Европа да чуят, не са само те”, посочи Борисов.