Ким Чен Ун не харесал дизайна на терминал от летище Пхенян, екзекутирал автора

Свят

30-06-2015, 13:19

Снимка:

РИА Новости

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Архитекътът не носел в съзнанието си партийната идея за красота

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун разгледал преди откриването му нов терминал на летището в Пхенян, но според информации е наредил екзекуцията на архитекта му, тъй като не харесал дизайна на съоръжението.

Държавната информационна агенция КЦТА разпространи снимки от разходката на Ким и съпругата му, заедно с придружаващи ги лица из новия терминал, но от групата отсъства главният дизайнер на съоръжението Ма Вон Чун. Ма беше един от шестимата високопоставени фунционери, които изчезнаха миналата година след прочистване на висшите кръгове в Северна Корея, извършено по нареждане на лидера на страната.

Според информации той е бил екзекутиран през ноември за "корупционни политики и неизпълнение на заповеди". Конкретно става дума за задачата да бъде създаден терминал на летището, който удовлетворява лидера.

"Дизайнерите не носели в съзнанието си партийната идея за архитектурна красота - националната идентичност, която е живота, душата и сърцевината на архитектурата", казал Ким в коментар, разпространен от КЦТА.

Терминалът е последния засега почин на лидера за превръщането на Северна Корея в привлекателна за туристи дестинация. Той ще обслужва полети от Китай и Русия и ще бъде официално открит утре.