4 години затвор за убиеца на малкия Петьо, осъденият ще обжалва

Очакваната присъда от 6 г. бе намалена, след като шофьорът се призна за виновен

Окръжният съд в Пазарджик присъди 4 години затвор за 44-годишния Цветан Пъков, който на 14 април т.г. блъсна и уби в Панагюрище 6-годишния Петьо Гевечанов. Делото бе гледано по съкратеното съдебно следствие по искане на обвиняемия, който се призна за виновен по всички пунктове на обвинителния акт.

След прочитането на присъдата обаче, Пъков заяви, че присъдата му е твърде голяма и той задължително ще я обжалва. По обвинението за непредумишлено убийство след неспазване на правилата за движение по пътищата Пъков можеше да бъде осъден максимално до 6 години затвор, но след като той се призна за виновен, съдът бе длъжен да намали наказанието с 1/3.

По време на съдебното следствие стана ясно, че ако обвиняемият се е движил с джипа си с 50 км/ч, колкото законът позволява в населено място, той е щял да избегне сблъсъка с детето. При движение с 70 км/ч, Пъков е блъснал малкия Петьо, той не е имал възможност по никакъв начин да реагира, е заключението на експерти.

Родителите на убитото дете - Десислава и Петър Гевечанови заявиха, че присъдата е прекалено малка, но това е законът. Те заявиха, че ще продължат кампанията си за увеличаване на присъдите за убийство на деца пътя, пише „24 часа”.

Към момента са събрани над 20 000 подписа в рамките на тази кампания. За да подкрепят сем. Пъкови, днес в съдебната зала на Пазарджик бяха пристигнали и майка от Стара Загора, където миналата година бе прегазен 4-годишния Паоло.

Цветан Пъков няма право да управлява моторно превозно средство в продължение на 7 години, определи още съдът. Той трябва да заплати и по 1500 лв. на родителите на убития Петьо за съдебни разноски, тъй като те бяха конституирани като частни обвинители в процеса.

Съдия Коста Стоянова определи още, че постоянната мярка за неотклонение задържане под стража на осъдения остава в сила и той няма да бъде освободен от ареста.

Обвиняемият Цветан Пъков е осъждан през 2012 г. за опит за унищожаване на чуждо имущество и е наказван 20 пъти по административен ред за нарушения на Закона за движението по пътищата. Той остава в ареста след като апелативния съд потвърди наложената му на предишна инстанция най-тежка мярка за неотклонение.

Стотици хора поискаха справедлива присъда за Пъков и убийците на пътя по време на мирен протест през април в Пловдив.