Не работя за олигархията, категоричен е шефът на КЕВР

Не трябва да бъдат заблуждавани хората, призова Иван Иванов

Действията показват, че не работя за интересите на олигархията. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов в пред ТВ7.

„Фактите показва точно обратното на това, което се твърди”, добави той. „Искам да кажа, че когато се говори общо за бизнес, това като понятие не участва никъде в европейските директиви. Изключително съм впечатлен от това, че някои искат под думата „бизнес” да вкарат абсолютно всичко, включително търговски кантори, хотелски комплекси т.н.”, коментира той.

По думите му, в европейските директиви облекчение върху тази добавка, която е за зелена енергия, за двете централи в Маришкия басейн и в когенерациите може да бъде намалена в частта за зелена енергия до 85 % от предвидената добавка само за енергоемките производства. „Това не е бизнесът, а една част от него, именно индустрията”, уточни Иванов.

„Второ трябва да бъде индустриално производство и на трето място да е енергоемко, което означава в цената на продукта, който произвежда едно предприятие поне 10% от цената да се формира от цената на вложена електроенергия. За дружества ще се намали цената на електроенергия с до 85 % и фактически на тях цената на електроенергията ще бъде 2%. Не трябва да бъдат заблуждавани хората, като се говорят неверни неща”, каза още Иванов.