Меркел и Оланд се разминаха за поредната гръцка оферта, преговори обаче няма

Свят

02-07-2015, 05:44

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Пада доверието в СИРИЗА

Ден след като Гърция просрочи падежа за плащане на €1,6 млрд. дълг към МВФ и стана първата държава в света след Зимбабве през 2001 г., неиздължила се на фонда, правителството на СИРИЗА успя да всее раздор между двете най-големи членки на еврозоната – Германия и Франция, пише в. "Труд".
Гръцкият премиер Алексис Ципрас изпрати кратко писмо до шефовете на еврогрупата, ЕК и ЕЦБ със серия от отстъпки, заради които се надява кредиторите да се съгласят на предложението му за трета 2-годишна спасителна финансова програма за €29,1 млрд. Ципрас прие всички постигнати на техническо ниво до 28 юни договорки, но със съвсем малки корекции. Сред тях е оставането на отстъпката от 30% от ДДС за гръцките острови и повишаването на възрастта за пенсиониране на 67 години, но не веднага, а от октомври. Еврогрупата трябваше да обсъди предложението снощи, но още във вторник вечерта отхвърли искането за удължаване с един месец на приключилата същата вечер втора спасителна програма, от която Атина загуби €7,2 млрд.
На същото заседание Гърция поде нов гамбит – финансовият министър Янис Варуфакис намекна, че ако ЕС започне преговори за нова кредитна линия, СИРИЗА е склонна да отмени насрочения за неделя референдум или да промени въпроса. В същия дух се изказаха пред медиите още двама гръцки министри. Въпросът е спешен, защото при положително развитие Гърция се надяваше вчера ЕЦБ да разблокира механизма за спешна ликвидна помощ за банките й.
Западната преса реагира на тези увертюри с извода, че СИРИЗА капитулира, но гръцкото правителство определи твърдението за “несъстоятелно”.
Без да се вълнува от подобни определения, Германия твърдо отряза Гърция, предаде кореспондентката ни в Берлин Ваня Енчева.
Като ясен знак, че няма намерение да се пазари повече, канцлерката Ангела Меркел заяви в Бундестага, че е несъстоятелно да се водят преговори преди референдума в Гърция. Финансовият министър Волфганг Шойбле додаде, че настоящото гръцко правителство не заслужава доверие и призна, че дори не е чел поредните оферти от Атина.
Меркел се зарече да не прави компромиси на всяка цена, въпреки че “милиардите, за които става дума, не са непреодолимо препятствие”. “Европа е общност на отговорностите и ако забравим това, еврото ще се провали, а с него и Европа!”, заяви тя. И отсече, че не може да има трети спасителен пакет за Гърция без МВФ, както иска СИРИЗА.
Френският президент Франсоа Оланд се оказа по-мекушав и призова за “незабавно споразумение”. Защото оставането на Гърция в еврозоната зависело от нея, но и от ЕС. “Сега не е моментът за брутални разриви и безкомпромисни изявления”, апелира той. След твърдото германско “Не” Ципрас направи поредното си тв обръщение към гърците и заяви, че референдумът ще се проведе и че трябва да отхвърлят налаганите от кредиторите реформи. “Срамота е, че ни принудиха да затворим банките, защото решихме да питаме народа какво мисли”, оплака се той и обеща да не спира заплатите и пенсиите.
Пенсионери без карти окупираха банките

Хиляди останали без пукнат цент в джоба пенсионери окупираха вчера около 1000 банкови клона, които гръцкото правителство отвори извънредно, за да раздаде по €120 от пенсиите на възрастните хора без дебитни карти.
Чрез кадрите на тв каналите светът стана свидетел на жалка картинка пред банките. Пенсионерите се блъскаха и тъпчеха един друг в опит да стигнат първи до гишетата. Не помогнаха и опитите на трезорите да организират опашките по азбучен ред, след като се оказа, че чакащи още от преди зазоряване трябвало да се наредят пак днес или утре.
Много от щастливците, които успяха вчера да вземат по €120, се оплакаха, че няма да им стигнат почти за нищо. Някой бил задлъжнял вече с €50 и трябва да изкара с останалите поне до вторник, когато СИРИЗА обеща да свърши банковата ваканция. Друг трябвало да похарчи почти цялата сума за лекарства. Късно завчера въпреки проливния дъжд над 20 000 души протестираха пред парламента в Атина срещу правителството на СИРИЗА с лозунги “Няма да станем съветска държава”. Ден по-рано властите събраха на същото място 13 000 противници на споразумение с кредиторите.
Социолозите докладваха, че планиращите да гласуват с “Не” на неделния референдум са намалели от 57 на 46% от гърците за трите дни от въвеждането на банковата ваканция и капиталовия контрол. 37% се готвят да кажат “Да”, а 17% се колебаят.
Съветът на Европа обяви, че референдумът няма да отговаря на европейските стандарти за демократичност, защото няма поне 2 седмици за обсъждане в обществото, въпросът към хората не е ясен и няма да има наблюдатели.