Опасни взривни вещества, незаконни оръжия и боеприпаси в Берковица

По случаите са образувани 3 досъдебни производства

Опасни взривни вещества, незаконно притежавани оръжия и множество боеприпаси са иззети от 4 частни домове в Берковица, съобщи кореспондентът на bTV в региона.

На 1 юли 2015 г. между 7,50 ч. и 10,55 ч. след сигнал е проведена съвместна специализирана полицейска операция от служители на РУ МВР Берковица и криминалисти от ОДМВР Монтана. Извършено е претърсване на 4 адреса в Берковица, обитавани от трима жители на града - Й.П. (67 г.), П.А. (68 г.) и Б.М. (67 г.), без криминални прояви. Й.П. е задържан за 24 ч. в РУ Берковица. По случаите са образувани 3 досъдебни производства.

В апартамент и в частен дом в Берковица, собственост и обитавани от Й.П., са намерени и иззети 23 цилиндрични метални тела с надписи "Амонит"-6, Ф32мм, 2 пакета с кафяво на цвят прахообразно вещество с надписи на пликовете "Амонит" 6, Ф.32 мм., пакет, съдържащ раздробено цилиндрично тяло с надпис "Амонит" 6, Ф32 мм., 7 розови навивки шнур, червена на цвят навивка шнур, плик, съдържащ черни на цвят навивки шнур.

Освен това са открити 2 метални кутии с надписи "бездимен барут", съдържащи прахообразни вещества, 25 медни капсул-детонатора, 14 стоманени капсул детонатори, 15 алуминиеви капсул детонатори, въздушна пушка „Славия” 630, 88 патрони от различен калибър и 14 газ-сигнални патрони, цилиндрично метално тяло, 2 цилиндрични метални тела с ударно-спускови механизми, късоцевно огнестрелно оръжие с пистолетен приклад.

Иззетите взривни вещества са предадени на Специализирания отряд за борба с тероризма -София.

При последвалото претърсване в дома на П.А.(68 г.) е намерена и иззета пневматична пушка, без марка и сериен номер, по която има извършени интервенции и е пригодена като огнестрелно оръжие 22 кал. Иззети са още 89 патрона, 22 кал. от различни марки.

От частен дом на съседна улица, обитаван от Б.М. (67 г.), са иззети части от огнестрелни оръжия - две цилиндрични метални тръби с отвор за нарезно оръжие и отвор за огнестрелно оръжие с ударник и изхвърляч, без надлежно разрешително.

Само една пръчка амонит може да взриви огромна сграда. Човекът с инициали Й. П., в чийто дом са открити най-много вещества и боеприпаси, се казва Йордан и е бивш миньор.

Човекът с инициали П. А. е дърводелец, а Б. М. е стругар. Нямат връзка помежду си, уточних от пресцентъра на Областната полицейска дирекция. Работи се по две основни версии: преработка на огнестрелно оръжие и колекционерство.

По случаите продължава работа РУ Берковица.