Д-р Ваньо Шарков: Гамафонът в цяла Европа до този момент не е променен

Общество

03-07-2015, 08:04

Снимка:

FOX news

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Украинските власти са категорични, че няма място за паника

Гамафонът в цяла Европа до този момент не е променен, обясни зам.министър Ваньо Шарков по bTV. „Няма никакви причини за паника", заяви той и обясни, че България е част от европейската платформа за данни за гамафона и всеки български гражданин може да види в реално време данните. Няма данни за радиационния фон на страната. Пет институции у нас следят за нивото на радиация. Тази сутрин трябва да стане готов специално поръчан доклад от българска страна с информация от всички международни институции и Световната здравна организация с данни от космически станции, които следят гамафона.

В Агенцията за ядрено регулиране не е постъпило съобщение за опасност от трансгранично радиоактивно замърсяване.

От вчера по социалните мрежи, а и по някои медии се разпространява слух, според който България отново е заплашена от замърсяване с радиация и подобно на катастрофата с „Чернобил" властите запазватвсичко в тайна.

Паниката у нас се подхранва именно от страховете, породени от спомените за 1986 година, е мнението на Марина Низамска от Агенцията за ядрено регулиране пред Нова телевизия.

Именно писанията по социалните мрежи и медиите са предизвикали АЯР да разпространи информацията за радиационния фон вчера и да предостави на страницата си връзки към служби, които следят показателите за радиация.

Паниката бе породена от избухнал преди няколко дни горски пожар в близост до "Чернобил".

Низамска обясни, че действително там, на място се еобразувал облак и се събират дим и газове, но самият облак няма как да стигне до България - на много малка височина е, а и украинските пожарникари са си свършили работата.

Марина Низамска бе категорична, че за българското население опасност няма никаква. А по отношение на скриването на информация тя посочи, че в настоящото време с технологии и публичност на информацията няма как да стане.

Няма повишена радиация в България, а радиационното ниво е в норми, показват данните от станциите на Министерството на околната среда и водите, Националния център по радиобиология и радиационна защита и БАН.