Евклидис Цакалотос - кандидат за нов финансов министър на Гърция

Снимка:

Pixabay.com

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Той бе досегашен координатор на политическия екип за преговори

Гръцкият координатор в преговорите за спасителна помощ с международните кредитори Евклидис Цакалотос е основният кандидат на правителството за поста на финансов министър, след като Янис Варуфакис подаде оставка. Това казаха дипломатически източници пред Ройтерс.

Наследникът на Варуфакис трябва да бъде избран след среща с политическите лидери в Гърция, която трябва да се проведе до края на деня.

През април правителството в Атина съобщи, че ще бъде формиран "политически екип за преговори", под ръководството на заместник-министъра на външните работи Евклидис Цакалотос. Мнозина приеха това като директно оттегляне на Варуфакис от хода на преговорите. Той обаче увери, че все още отговаря за гръцкия екип, който води преговорите с международните кредитори, независимо от скорошните съобщения за неговото отстраняване.

"Да, аз задавам тона. Все още съм отговорен за преговорите с еврогрупата", каза Варуфакис в интервю за германското издание "Ди Цайт". "Аз съм подкрепен от различни правителствени членове, в това число и моят добър приятел Евклидис Цакалотос. Фактът, че някои медии представят нещата така, сякаш той ме е заменил, само доказва колко ниско са потънали журналистическите стандарти", каза още той.

Представянето като "координатор на политическия екип за преговорите" на Цакалотос, може би по-твърд идеологически от Варуфакис, но по-неутрален в своите позиции, помогна на Гърция за определен период от време. След смяната на екипите за кратко се заговори за положителни оценки на Еврогрупата към Атина, но само за кратко.