Икономиката ни е много по-назад от средната за Европа, призна Калфин

Бързото влизане в еврозоната няма да е добре за нас, категоричен е социалният министър

Нашата икономика е много по-назад от средната за Европа, затова, ако утре трябва да влезем в еврозоната, това няма да е добре за икономиката ни. Това, което се случва в Гърция показва ясно това. Единната валута изисква сходно икономическо развитие.

Това каза пред БНТ вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин. Той се аргументира, че енергийната ефективност не е добра у нас, технологичната въоръженост и подготовката на кадрите също. За влиянието на процесите в Гърция за българския бизнес той уточни, че еврозоната се занимава с Гърция, не ЕС, а ние не сме в еврозоната. Гърция е голям наш партньор, тя е с по-развита икономика. В този смисъл ние трябва да анализираме всички рискове. Внимателно следим рисковете за българската икономика и анализираме, каза вицепремиерът. Няма как да се възползваме от проблемите на съседите, отбеляза той и каза, че още от началото на кризата в Гърция много фирми са се регистрирали у нас.

Еврозоната може да продължи и без Гърция, коментира Калфин. Според него това ще бъде лош знак, че не е еднопосочно движението в Еврозоната. Ще бъде трудно, защото няма механизъм как една държава може да излезе. Това ще се случи, ако Гърция си върне валутата. Има много такива опити, но обикновено те водят до фалити.

Пенсионната реформа е тежка тромава и дългосрочна. Не можем да чакаме някакви чудеса да се случат днес или утре. Но ние трябва да гледаме и да се стремим да има увеличаване на пенсиите. Надявам се преди ваканцията да затворим пенсионните теми, коментира Калфин. Всички виждат, че сегашната система е лоша и тя гарантира спиране на плащанията. Няма как икономиката ни да понесе вдигане на осигуровките, каза той.

Минималната работна заплата се оказва, че е много важна за някои работодатели. Но тя се получава от много малко хора. Надявам се българската икономика да не е толкова зависеща от евтин труд, каза социалният министър. Над 800 млн. са се увеличили приходите след решението на парламента да се криминализира неплащането на осигуровки, увери вицепремиерът.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"