Гаф или инсинуация беляза визитата на президента в Украйна?

Свят

07-07-2015, 17:42

Снимка:

bulevard.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

15 български флага бяха скъсани в центъра на Киев нощес, властите се извиняват

Неизвестни лица са скъсали нощес в центъра на Киев около 15 български флага, поставени заради официалната визита на президента Росен Плевнелиев в Украйна. В градския съвет са убедени, че злосторниците са посегнали на знамената, тъй като са ги помислили за руски, предаде ТАСС.

"При нощното осветление зелената ивица на флага на България, намираща се между бялата и червената, може да бъде приета като синя, което очевидно е станало причината за вандализма", посочили в съвета.

Киевските власти са поднесли извинение на ръководството и народа на България за досадния инцидент, добавя ТАСС.

"В общинското предприятие "Киевгорсвет", което е поставяло флаговете на Украйна и България, са убедени, че злоумишлениците случайно са осквернили нашия флаг, приемайки го за руски", се казва в официално съобщение на предприятието, цитирано от РИА "Новости".

Депутатът от Върховната рада Дмитрий Линко пръв публикува снимки на българското и украинското знаме, традиционно украсили централния булевард в Киев, откъдето е минал нашият президент.

Заедно със снимките Линко пита: Заглеждайки се у мен възникна въпросът - кое точно е българското знаме. На вас как ви изглежда?

Според коментари на негови съратници, това че българското знаме е като руското не може да бъде оптическа измама заради осветлението, а цветовете са подменени - по-специално зеленият със синият. Руският и българският флаг са сходни с изключение на средната ивица, която в руския е синя, а в нашия зелена.

Тъй или иначе, Флаговете са били свалени и скъсани от известната улица "Институтска", където февруари 2014 г. бяха разстреляни активисти на Евромайдана.