Изринахме голяма част от гнилите ябълки, заяви новият шеф на Софийския градски съд

Крими

08-07-2015, 10:14

Снимка:

© Sofiautre.bg

Автор:

Sofiautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кой е новият шеф на Софийски градски съд?

Проблемите в съдебната система са ясни на цялото общество, призна Калоян Топалов

Проблемите в съдебната система са ясни на цялото общество. Пред мен задачите са ясни, както и целите. Всеки има някакъв лимит на търпение и когато той се изчерпи или трябва да дадеш всичко, за да помогнеш на системата или да се откажеш. Това каза пред bTV новият председател на Софийския градски съд Калоян Топалов по време на първото си телевизионно интервю.

Аз съм граждански съдия и виждах ясно проблемите в съда. Има и такива, които ще изникват с течение на времето, убеден е Топалов. Той разкри, че основният проблем е изтичането на информация по делата. "Всички ИТ услуги в съда са предоставени на външни фирми, които имат достъп до цялата система на съда. Безспорно е имало рискове да се злоупотреби с тази информация", призна Топалов.

"Затова една от първите ми цели е да се подобри сигурността на ИТ-системата. От една страна е случайното разпределение на съда, от друга страна защитата от външно влияние. Вече сме инвестирали в нова външна система", увери наследникът на Владимира Янева. През годините СГС станаха удобен виновник за проблемите на властта у нас, отбеляза Калоян Топалов.

"Въпросът за гнилите ябълки в съдебната система е по-скоро заради гнилата среда, в която виреят. Когато се премахне тази среда ще изчезнат и гнилите ябълки. Владимира Янева е поддържала гнилата среда, но не мога да кажа на каква цена". Топалов беше категоричен, че по-голямата част от колегите му са способни и честни и искат да работят работата, за която са поставени на този пост. Той посочи и какви мерки са предприети до сега. "Изринахме голяма част от гнилите ябълки. Създадохме ясни правила за командированите съдии". На въпрос дали познава отстранената от поста Румяна Ченалова Топалов отговори отрицателно. Той отбеляза, че докато е бил на курсове за съдии никога не я е виждал там и посочи, че вероятно това се е дължало на по-голямото й самочувствие на магистрат. "Първото което ще направя с СГС е осигуряване на сигурността, една сериозна проверка в администрацията", обяви Топалов. На въпрос дали ще стане зависим, Калоян Топалов отговори така: "Имам репутацията, че не се поддавам на натиск. Приел съм го като кауза и като моя лична отговорност. Който се страхува от мечки не ходи в гората".