Министър Кралев пожела на малките тенисисти да последват Григор Димитров и Цвети Пиронкова

В рамките на "Тенисът - спорт за всички" ще бъдат проведени около 30 турнира за подрастващи

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев откри пилотната програма на ММС и Българската федерация по тенис „Тенисът – спорт за всички“.

„Като продължение на цялостната ни политика за приоритизиране на спорта в детско-юношеска възраст дойде ред и на тази програма – „Тенисът - спорт за всички”. Изключително съм щастлив и горд, че заедно с Българската федерация по тенис успяхме да намерим сили и средства, за да я стартираме. Целта е да увеличим броя на децата, системно практикуващи спорт, в случая тенис, за да се подобри здравето и двигателната активност на подрастващите. Програмата ще даде възможност на близо 600 деца на възраст между 6 и 12 години да се докоснат за първи път до магията на тениса“, подчерта министър Кралев.

Финансирането на програмата е 300 000 лева, като половината от средствата са подсигурени от ММС, а другата половина от федерацията по тенис.”

В рамките на „Тенисът - спорт за всички” ще бъдат проведени около 30 турнира за подрастващи за деца до 10 години, както и финални мастърси при 10-12 годишните. Предвижда се организирането на подготвителни лагери за най-добре представилите се деца, а също и обучение за повишаване на треньорската квалификация на над 60 треньори с лектори от Международната и Европейската федерации по тенис.

Дейностите по програмата ще се реализират в шест основни регионални центъра – София, Варна, Пловдив, Хасково, Бургас и Плевен, като в тях ще участват 30 тенис клуба.

Министърът отбеляза още, че новата програма е естествено продължение на успешно реализираните от ММС програми като „Научи се да плуваш”, „Научи се да караш ски” и Програмата за развитие на детския футбол и че „Тенисът – спорт за всички“ е втората пилотна програма, след „Децата и спортният клуб”, която ММС стартира през настоящата година.

„Искам да благодаря на министър Кралев, че отново министерството застана в труден момент в подкрепа и на тениса, и зад другите спортове, каза председателят на Българската федерация по тенис Стефан Цветков. - Стартирането на тази програма е доказателство за взаимодействието и добрата работа, която вършим заедно. Както каза министърът, целта е все повече деца да се докоснат до този спорт. Надявам се, че и нашите клубове, не само в София, но и извън столицата, ще могат да селектират тези таланти, които ще се появят по тази програма и от там нататък дългосрочно да търсим новите шампиони на България. Имаме много широка селекция и се надявам тази програма да бъде дългосрочна и ние да отчетем още в края на тази година един позитивен резултат.”

Генералният секретар на БФТенис Катерина Генова също благодари за подкрепата на ММС и подчерта, че тази програма е част от стратегията на федерацията за развитие на тениса в страната.

„Днес обявяваме официалното начало на програмата, клубовете ни вече имат готовност. Обучението ще се проведе през следващите три месеца, до края на септември. Това е началното обучение по тенис. Регионалните първенства и турнири стартират също днес и са до края на октомври. Съответно има подготвителни лагери, които ще бъдат през септември и октомври и всичко ще приключи до края на годината. Международните турнири също са през септември и октомври”, разясни подробностите около организацията Генова.

След пресконференцията министър Кралев отиде при децата, които тепърва започват да се занимават с тенис и им пожела да последват примера на големите наши звезди като Григор Димитров и Цветана Пиронкова и да започнат да се занимават активно с този спорт.