Какво ще е бъдещето на БНБ според мераклиите за шеф на банката

Кандидат-шефове на Централната банка: Европейски надзор и поглед 3 години назад

Влизане в Единния надзорен механизъм и еврозоната са приоритети в концепциите на двама от кандидатите за нов управител на БНБ – Бисер Манолов (РБ) и Виктор Йоцов (АБВ). Григорий Вазов (ПФ) пък призова за анализ на решенията ръководството на централната банка за 3 години назад.

Участниците в конкурса за нов гуверньор днес бяха изслушани в бюджетната комисия на Народното събрание, предаде bTV.

Вазов декларира, че се бори само за управителското място, докато Йоцов посочи, че би приел да влезе в екипа на някой от конкурентите си, ако не бъде избран.

Манолов гледа към еврото

„България ускорено трябва да предприеме действия към присъединяване на единния надзорен механизъм (ЕНМ). Това е изключително важна застраховка на банковата ни система. Трябва да бъде подписан договор и с Централната банка”, подчерта Манолов.

Той посочи, че след оценка на качеството на активите банките трябва да получат срок за разработване на план за запълване на капиталовия недостиг при необходимост. След този план проблемните институции имат срок за реализирането му, с последващ стрес тест. Той подчерта и позитивите от влизане в ЕНМ преди приемане на еврото, сред които увеличаване на доверието в банковата система.

"Системата за ранно предупреждение не сработи в БНБ през 2014 г., друга грешка е неинформираността на УС на БНБ. Системата за ранно предупреждение трябва да отиде към УС и да се извади от надзора. БНБ трябва да има достъп до междинните финансови отчети", смята кандидатът на РБ.

Според него е нужно да се прецени и необходимостта за отделяне на инвестиционното от търговското банкиране.

„Нямам никакво съмнение, че България трябва да влезе в еврозоната с валутен борд”, каза Бисер Манолов. По думите му БНБ трябва да бъде активен участник в този процес.

Министерство на финансите и БНБ трябва да има управляващ комитет с подкомитети-държавна администрация, пари и парична система, икономика и комуникации и публично оповестяване. Манолов даде за пример Латвия, в която въвеждането на еврото довело до 15% ръст на чуждите инвестиции.

Вазов иска да възстанови доверието в БНБ

Новият УС на БНБ да направи сериозен анализ 3 години назад на протоколите и решенията на заседанията на УС, за да стане ясно кой какви решения е вземал, предложи Григорий Вазов.

Той подчерта, че стратегията за развитие на БНБ трябва да има краткосрочен, средносрочен и дългосрочен период. Тъй като има нарушен институционален респект на БНБ, той трябва да бъде възстановен отново, тъй като влизането в еврозоната не може да стане с такъв нарушен респект.

Според кандидата на Патриотичния фронт, това може да се случи с промени в Закона за БНБ, относно функциите и задачите на целия УС на БНБ.

"Атаката миналата година беше на практика към Валутния борд, който издържа и функционира в момента с много добри параметри. Тези атаки към борда ще продължат, това трябва да е ясно на бъдещия управител на БНБ", прогнозира той.

Относно краткосрочните действия пред новия управител, Вазов заяви, че се намираме в интересна ситуация, тъй като излизаме от криза, банковата система е стресирана, имаме големи резерви, борд и стресирана банкова система, ограничена в кредитирането и искаме да имаме ръст.

„БНБ трябва да работи в този аспект заедно с търговските банки”, заяви той.

„Сред средносрочните и дългосрочните действия той видя като правилно решението новият УС на Централната банка да направи сериозен анализ 3 години назад на протоколите и решенията на заседанията на УС, за да стане ясно кой какви решения е вземал. Стига с тези стрес тестове, нима нашите банки не са ги издържали ли?”, запита Вазов.

Йоцов се пита дали надзорът да не е извън БНБ

За да се възвърне доверието в БНБ, първо трябва да се възвърне доверието в надзора, което несъмнено е свързано и с личността на подуправителя, който ще бъде избран, заяви кандидатът на АБВ Виктор Йоцов.

"С болка наблюдавам как за една година цялото доверие към БНБ, трупано през годините, се срина. Една институция е толкова силна, колкото е с най-слабото и звено, за БНБ слабото звено беше надзорът", отчете той и зададе въпроса дали тази дейност не трябва да бъде извън централната банка.

Йоцов подчерта, че трябва да се присъединим към еврозоната и преди това в Единния надзорен механизъм.

Той разкритикува действията на централната банка по линия на КТБ. По думите му БНБ е пренебрегнала сигнали за съмнителни сделки цели 6 години преди затварянето на банката, а сега обществото си задава въпроса дали няма други рискови банки, освен тази на Цветан Василев.